Nema pretnje od zaraze u Srbiji 1

Međusektorski tim za nadzor nad vektorskim zaraznim bolestima razmatrao je danas
informaciju o potvrđenih šest slučajeva malarije među migrantima u Srbiji i zaključio da postojeći slučajevi ne predstavljaju značajnu pretnju za dalji prenos malarije kako među migrantima, tako i među lokalnim stanovništvom.

Zaključeno je da će se nastaviti sa intenzivnim nadzorom nad eventualnim novim slučajevima malarije među migrantima, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.

U saopštenju se kaže i da su na sastanku razmotrene informacije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji Groznice Zapadnog Nila u Srbiji i informacije o do sada preduzetim merama na prevenciji i kontroli Zika virusne infekcije.

Kako se navedeno, istaknuta je važnost intenziviranja aktivnosti lokalnih samouprava na primeni mera za suzbijanje komaraca.

Istovremeno, ukazano je na potrebu da lokalne samouprave blagovremeno naprave plan aktivnosti za tretiranje komaraca i za narednu godinu.

U saopštenju se kaže i da su predstavnici Instituta za javno zdravlje Srbije upoznali naše sportiste i sve članove olimpijskog tima sa informacijama koje se odnose na postupanje pre, za vreme i po povratku sa Olimpijskih igara koje se održavaju u Brazilu.

Institut za javno zdravlje Srbije raspolaže dovoljnim količinama testova za otkrivanje Zika virusa, navodi se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari