Nema zainteresovanih koncesionara za valjevsku Apotekarsku ustanovu 1Foto: Đorđe Đoković

Grad Valjevo je pokušao da reši problem državne apoteke preko koncesije za obavljanje apotekarske delatnosti, međutim na javni poziv niko se nije javio. Otuda je Gradsko veće prihvatilo Odluku o stavljanju van snage Odluke o usvajanju predloga koncesionog akta za finansiranje, upravljanje i obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti na primarnom nivou na teritoriji Valjeva, Osečine i Ljiga, piše portal Kolubarske.rs.

Kako je navedeno, Odluka je doneta jer nije pristigla nijedna ponuda na javni poziv za davanje koncesije, koji je objavljen 29. novembra prošle godine.

Grad Valjevo je tražio koncesionara na period od 15 godina, koji bi trebalo da snabdeva stanovništvo, zdravstvene ustanove, privatnu praksu i druga pravna lica lekovima i medicinskim sredstvima.

U javnom pozivu je pisalo da će koncesionar na korišćenje dobiti sedam objekata Apotekarske ustanove „Valjevo”, koji su u vlasništvu grada Valjeva. Kako je navedeno, ponuđena jednogodišnja koncesiona naknada ne može biti niža od 1,4 miliona dinara.

Plan je bio da za pet lokala u Valjevu, koji su u vlasništvu grada, i po jedan u Osečini i Ljigu, grad Valjevo izabere koncesionara, koji će biti u obavezi da renovira, adaptira i opremi objekte u kojima će se obavljati apotekarska delatnost.

Inače, Valjevo već duže vreme nema dežurnu apoteku, a čelnici grada su ranije najavili da će preko koncesije za obavljanje apotekarske delatnosti i taj problem biti rešen, pišu Kolubarske.

Oni podsećaju da je još pre četiri godine grad Valjevo je, kao osnivač zdravstvene ustanove Apoteka Valjevo, bio obavezan da po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti sprovede postupak kontrole nad radom i poslovanjem zdravstvene ustanove i utvrdi da li je nastupila prezaduženost, kao i da o utvrđenim činjenicama podnese izveštaj Ministarstvu zdravlja.

Grad je bio dužan da u budžetu obezbedi sredstva za izvršavanje obaveza prema poveriocima koje su preuzete i koje nisu plaćene do dana stupanja na snagu zakona, i da započne sa plaćanjem obaveza u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, a ukoliko se plaćanje vrši u više mesečnih rata, da plaćanje prema poveriocima u celini izvrši najkasnije do 31. decembra 2021. godine.

Međutim gradsko rukovodstvo to nije učinilo nego je tek u februaru 2020. godine Skupština grada donela Odluku o načinu i modelima rešavanja statusa Zdravstvene ustanove Apoteke Valjevo. Dugovanja su tada iznosila 107,2 miliona dinara, bez obračunatih kamata, taksi i naknada.

Učinjen je propust ili zbog ignorisanja zakonske obaveze i nečinjenja tadašnjeg gradskog rukovodstva ceh plaćaju svi građani Valjeva, kao i zaposleni u Apotekarskoj ustanovi koji mesecima nisu primali plate, a na kraju su ostali bez posla.

Do danas nije utvrđena odgovornost zbog toga što je dug Apotekarske ustanove dostigao cifru od preko 107 miliona dinara, koji su vratili građani Valjeva, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari