Protest u Kraljevu zbog privatizacije Apotekarske ustanove 1Foto: RTS/printscreen

Vanredna sednica kraljevačke Skupštine povodom rasprave o privatizaciji gradske farmaceutske kuće Apotekarska ustanova nije održana jer nije bilo kvoruma. Zaposleni u Apotekarskoj ustanovi protestuju ispred kraljevačke Skupštine zbog privatizacije.

Vanredna sednica Skupštine Kraljeva na kojoj je trebalo da se raspravlja o razlozima i uslovima privatizacije Apotekarske ustanove Kraljevo, čiji je osnivač Grad Kraljevo, nema kvorum.

Prisutni su samo predstavnici opozicije, dok odbornici vladajuće koalicije nisu došli na zasedanje.

Ispred zgrade Skupštine Kraljeva je održava se protest zaposlenih u Apotekarskoj ustanovi zbog privatizacije gradske farmaceutske kuće i odluke Grada da oglasi u zakup osam apotekarskih objekata.

Protesti zaposlenih ispred Skupštine

Predsednica sindikata Apotekarske ustanove Kraljevo Snežana Ilić tvrdi da su u zakup „ponuđeni najatraktivniji objekti“.

„Tih osam objekata iz oglasa donosi 54 odsto sadašnjih prihoda Apotekarske ustanove, jer su u pitanju najboljli lokali. Šta da rade oni koji ostaju u neprofitnim objektima i kako da zarade svoju platu? Ako je na nivou Srbije rešeno da propadnemo, onda neka propadnemo, ali tražimo da sve ide zakonski, kao i u drugim gradovima, gde je bilo koncesija i preuzimanja radnika. Niko nije ostao na ulici, sve je drugačije rešeno“, istakla je predsednica sindikata, prenosi RTS.

Peticiju protiv privatizacije Apotekarske ustanove Kraljevo potpisalo je oko 20.000 građana.

Apotekarska ustanova Kraljevo – 31 apoteka, laboratorije

Inače, Apotekarska ustanova Kraljevo ima 31 apoteku u Kraljevu, Vrnjačkoj Banji i Raški, sa 99 diplomiranih farmaceuta koji pokrivaju i farmaceutsku laboratoriju ustanove.

Direktor u ostavci Ivan Divac kaže da su dotacije Grada na nivou davanja ustanovama kulture.

„Seoske apoteke ne mogu da zarade ni plate, ni troškove. Takođe, jedino apoteke, od svih državnih ustanova nemaju ugovore sa RFZO iz kojih se finansiraju zarade i materijalni troškovi zaposlenih, a samo mi na tržištu moramo da ostvarimo prihode“, naveo je Divac.

Svi objekti trenutno rade, dok zaposleni, za sada, primaju redovno platu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari