Martin Pacelt, poslanik u Bundestagu iz redova Demohrišćanske unije (CDU) Angele Merkel, primio je u svoj dom dvojicu mladih muškaraca izbeglih iz Eritreje i pomogao im da nađu posao. Pacelt živi u Frankfurtu na Odri, a Eritrejci su kod njega već mesec dana, prenosi Bi-Bi-Si.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Eritreja, zemlja na Rogu Afrike, ima autoritarnu vladu koja građane primorava da godinama služe vojsku u lošim uslovima; već je puno Eritrejaca izbeglo u Evropu, navodi britanski javni servis. Nemačka, uopšte uzev, ljudima iz Eritreje i Sirije daje status izbeglica pošto uspeju da stignu na njenu teritoriju. Takođe, dozvoljeno im je da ostanu u Nemačkoj.

Međutim, u Nemačkoj se vodi živa debata o migrantima, pošto je njihov broj ove godine znatno porastao, pre svega zbog talasa izbeglica preko Sredozemnog mora. To povećava pritisak na lokalne vlasti i povlači korišćenje više budžetskog novca.

Pacelt ima veliku kuću, a Eritrejci Haben (19) i Avet (24) dele prostor sa jednim od njegovih odraslih sinova, piše u svojoj reportaži list Velt. Mladiće je upoznao u katoličkoj crkvi u svom gradu. Sporazumevaju se na lošem engleskom, ali Haben i Avet su počeli da uče nemački.

Zahvaljujući pomoći poslanika, jedan je dobio privremen posao u lokalnoj upravi, a drugi radi u samoposluzi. „Partnerstvo, pružanje krova nad glavom, briga o ljudima, gostoprimstvo – to su mali koraci koji pomažu da izbeglice dobiju lik ii me, da izađu iz bezimene mase tražilaca azila“, rekao je Pacelt za ARD. „Ako više ljudi tako postupi… Bićemo na dobrom putu“.

Nije bilo lako pronaći posao za dvojicu Eritrejaca, jer poslodavci su brinuli zbog loše komunikacije s njima i sumnjali u njihovu sposobnost da se prilagode radnom mestu, svedoči Pacelt. .

Pacelt je prošle godine napisao otvoreno pismo političaru Zelenih Hans-Kristijanu Štrebeleu predlažući mu da više građana treba da primi izbeglice u svoje kuće jer smatra da je to bolje rešenje od hostela za migrante. Zbog toga je dobio i pretnje smrću.

„Mnogi su mislili da je drsko čak i pomisliti na tako nešto“, kaže Pacelt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari