Završetak školske godine bio je prilika da trideset i osam mališana, koji od septembra pohađaju dvojezičnu nemačko-srpsku, odnosno nemačko-mađarsku nastavu u Osnovnoj školi „10. oktobar“, pokažu šta su tokom ove školske godine naučili.


Na priredbi organizovanoj ovom prigodom oni su recitovali, pevali, govorili na nemačkom, a pokazanim znanjem su bili veoma zadovoljni ne samo nastavnici i učitelji, već pre svega roditelji. Mnogi od njih su svoju decu upisali na ovu, u mnogo čemu još eksperimentalnu nastavu, ali nisu se pokajali. Kako se pokazalo, i kao što se i zna – zbog čega je uostalom ovakva nastava i predložena – deca u tom ranom uzrastu bez većih problema, čak mnogo lakše nego stariji, usvajaju nove reči i uče jezik praktično kroz igru.

Bilingvalna nastava izvodila se bez učenja gramatike, i uglavnom kroz razgovor sa učiteljima, kroz i uz tzv. interaktivne table, poseban kompjuterski program za koji je škola dobila specijalno priznanje na sajmu obrazovanja u Hanoveru.

Otvaranje dva bilingvalna odeljenja prvog razreda u ovoj školi pomogla je Ambasada Nemačke u Srbiji, koja je opremila učionice i obezbedila stručni kadar, ali je za pokretanje ovog eksperimentalnog obrazovanog projekta zaslužna pre svega lokalna samouprava koja je shvatila da moderno vreme zahteva i nove obrazovne koncepte, pre svega u pogledu intenzivnijeg učenja stranih jezika. Budući da Srbija pretenduje na članstvo EU, učenje nemačkog, ali i engleskog, koje se takođe planira, na neki način je učenje jezika buduće zajedničke države.

– Ovo se pokazalo kao zaista dobar potez, jer su i za narednu godinu već prijavljena dva odeljenja, za nastavu na srpskom i nemačkom i mađarskom i nemačkom jeziku. Mi smo zahvalni profesorima iz Nemačke, to jest Ambasadi Nemačke, koja je pomogla da moderno opremimo učionice za ovu vrstu nastave, i zahvaljujući kojoj će nam i naredne godine stići asistenti – navodi Ljubica Kiselički, pomoćnica gradonačelnika za obrazovanje.

Za upis na bilingvalnu nastavu postojalo je veliko interesovanje, jer su roditelji shvatili da time svojoj deci otvaraju nova vrata njihove bolje budućnosti. Subotica je, inače, u velikoj meri orijentisana na saradnju sa nemačkim firmama, te je i to bio jedan od motiva da se krene sa ovakvom nastavom.

Naredne školske godine Subotica će dobiti još jedno bilingvalno odeljenje, ali na engleskom jeziku – u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ biće formiran razred prvaka sa nastavom na srpskom i engleskom jeziku. Ova praksa, kao što se zna, nije sasvim nova u Subotici, gde se po tradiciji već decenijama uči po dva ili više jezika.

Iz novijeg vremena vredna pažnje je rad dečijeg vrtića „Palčica“, u okviru predškolske ustanove „Naša radost“, u kojem se već pet godina vaspitači mališanima obraćaju paralelno na dva to jest tri jezika – na srpskom, nemačkom i mađarskom. Taj dvojezični vrtić je bio jedan od prvih takve vrste u našoj zemlji, a počeo je sa radom, takođe, zahvaljujući pomoći ambasade ove zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari