Nemačko-srpska privredna komora predstavila projekat za usavršavanje energetske efikasnosti 1Foto: Beta/Milan Timotić

Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) je danas saopštila da je predstavila projekat „Young Energy Europe 2.0“ koji će omogućiti profesionalcima u Srbiji usavršavanje u oblasti energetske efikasnosti i optimizacije resursa što će doprineti i privredi, i zaštiti životne sredine.

Projekat će AHK Srbija sprovesti od ove do 2024. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost SR Nemačke (BMU).

„Cilj projekta je da budući ‘energetski skauti’ prepoznaju i iskoriste potencijale ušteda energije i optimizacije resursa u svojim kompanijama“, navodi se u saopštenju.

Direktor AHK Srbija Frank Aleter istakao je da je Srbija na dobrom putu da razvije novi ekonomski model zasnovan na „zelenom rastu“ kroz „intenzivnije sprovođenje digitalizacije, cirkularne ekonomije, razvoj inovativnih pristupa dekarbonizaciji i bolju upotrebu obnovljivih izvora“.

„Srbija ima veliku stručnu, tehničku i finansijsku podršku svojih evropskih partnera i finansijskih institucija kada je reč o sprovođenju zelenih ciljeva transformacije“, rekao je Aleter.

Pomoćnica ministarke Ministarstva zaštite životne sredine Srbije, Sandra Dokić, pružila je u ime Ministarstva punu podršku projektu „Young Energy Europe“.

„Srbija je prihvatila Evropski zeleni dogovor, kao jedna od potpisnica Zelene agende, u novembru 2020. godine i započela stvaranje strateškog okvira za energetsku tranziciju. Vlada Srbije Zakonom o klimatskim promenama i mnogobrojnim aktivnostima pravi put dekarbonizaciji i povećanju energetske efikasnost“, rekla je Dokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari