“Nemamo ništa protiv fabrike baterija, ali ne od litijuma”: Savez ekoloških udruženja Srbije 1Foto: Kristina Vučićević / Danas

Da je slovački proizvođač baterija InoBat, čiji je investitor Rio Tinto, potpisao memorandum o razumevanju sa Vladom Srbije o izgradnji fabrike baterija za električna vozila, domaća javnost saznala je iz inostarnih izvora. Na ovu vest reagovali su predstavnici ekoloških udruženja, ističući da su revoltirani zbog ćutanja domaćih zvaničnika.

Predsednica SEOS-a Ljiljana Bralović iz Pranjana kaže za Danas da je poražavajuće za Vladu i premijerku što se predstavnik strane korporacije ponaša kao vlastodržac u Srbiji.

– Ako je premijerka jasno i glasno rekla da je “stavljena tačka na projekat Jadar”, a onda dođe neko sa strane i kaže “mi ćemo napraviti fabrku baterija a koristićemo litijum iz Jadra”, to znači da je taj neko zauzeo njeno mesto – smatra Bralović.

Nadala se, kaže, oštroj reakciji premijeke, ali to se nije desilo.

– Mislila sam da će od jutros sve vesti i naslovne strane novina govoriti o tome da se premijerka izjašnjava kako je bezobrazluk što se neko meša u njen posao i da do toga ne može da dođe, jer je stavljena tačka, međutim, koliko je naša vlast neodgovorna dokazuje upravo ovaj memorandum –  ističe naša sagovornica.

“Nemamo ništa protiv fabrike baterija, ali ne od litijuma”: Savez ekoloških udruženja Srbije 2
Ljiljana Bralović, Foto: privatna arhiva

Napominje da, ukoliko u narednim danima nadležni ne budu reagovali, Savez ekoloških orgnaizacija Srbije (SEOS) tražiće njihove ostavke.

– Mi nemamo ništa protiv fabrike baterija, ali da ne budu od litijuma, pogotovo ne od našeg litijuma. Neka u fabrikama prave, na primer, natrijum-jonske baterije – kaže Bralović.

To što se vlasnica “Rio Save”, Marni Finlajson, oglasila povodom memoranduma koji je premijerka potpisala, je još jedna potvrda da Rio Tinto planira da nastavi projekat Jadar”, smatra Zlatko Kokanović, potpredsednik Udruženja građana “Ne damo Jadar”.

Ističe da u ovom udruženju neće sedeti skrštenih ruku i da predstavnike ekoloških organizacija i građane iz cele Srbije, treba očekivati u Beogradu, u mnogo većem broju nego do sada.

– Postavlja se pitanje ko je ovde Vlada, i ko je premijer u držvi Srbiji. Znamo da je teritorija Kosova nekih 11 procenata, a planirani rudnici treba da se prostiru na 15 procenata. To znači da 26 procenata naše teritorije ova vlast planira da preda drugome u ruke, to je jedna četvrtina Srbije – ističe Kokanović.

Očekuju, kako kaže, da do kraja meseca bude usvojen njihov predlog zakona o trajnoj zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora na čitavoj teritoriji Republike Srbije.

“Nemamo ništa protiv fabrike baterija, ali ne od litijuma”: Savez ekoloških udruženja Srbije 3
Marica Živanović Poljo, Foto: privatna arhiva

– Ako nisu spremni to da urade, neka daju ostavke i raspuste Vladu, neka raspišu nove izbore da dođe neko mlađi, pametniji, ko ima smelosti da se suprostavi stranim kompanijama koje planiraju da unište ovu našu prelepu Srbiju – kaže Kokanović.

Iz Udruženja “Neko brine za Levač”, koje je deo SEOS-a, ističu da su revoltirani činjenicom da izjave o memorandumu ne potiču od naših zvaničnika.

– Ovde imamo slučaj da direktorka kompanije koja rukovodi projektom, koji je u Srbiji zvanično obustavljen, priča o nekoj perspektivi – kazala je Marica Živanović Poljo iz ovog udruženja.

Podseća da je opština Rekovac, takođe, jedno od područja gde se građani bore protiv projekta istraživanja i iskopavanja litijuma.

– Građani su jednoglasno izglasali zahtev da se na teritoriji opštine Rekovac povuku istražna prava koja su data kompaniji “Balkan istraživanja”, odnosno „Balkan Mining and Minerals“ – kaže Živanović Poljo.

Međutm, kako navodi, do dana današnjeg nisu dobili nikakvu reakciju nadležnih institucija.

– Smatramo da je to nedopustivo i ako nastave da nas ignorišu, mi ćemo u najskorijoj budućnosti morati da preduzmemo ozbiljnije korake, jer smatramo da su ove teme od krucijalnog značaja za budućnost naše zemlje i opstanak ljudi na ovoj teritoriji. Uticaji nisu samo na poljima koja su istražna, već mogu da imaju dalekosežne posledice za čitavu Srbiju – objašnjava Živanović Poljo.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari