InoBat čiji je investitor Rio Tinto planira izgradnju fabrike baterija u Srbiji 1Foto: Beta/Milan Timotić

Slovački proizvođač baterija InoBat saopštio je da je potpisao memorandum o razumevanju sa Vladom Srbije u vezi sa izgradnjom fabrike baterija za električna vozila ukupnog kaciteta od 32 gigavata, objavila je slovačka agencija TASR, pozivajući se na Rojters.

Fabrika bi, kako se navodi, trebalo da bude otvorena 2025. godine sa početnim kapacitetom od četiri gigavata. Vlada Srbije je odobrila obezbeđivanje finansiranja do 419 miliona evra, uključujući grantove i poreske olakšice, za podršku projektu, saopštio je InoBat. Iako dogovor još nije konačan, ali je izvor upoznat sa tim pitanjem rekao je da je blizu realizacije.

Inače, jedan od investitora u InoBat je rudarska grupa Rio Tinto, navodi Rojters.

Ta britansko – australijska kompanija potpisala je u maju prošle godine Memoranduma o saradnji koji je demonstrirao nameru obe kompanije da “zajedno rade na uspostavljanju cirkularnog lanca proizvodnje baterija za električna vozila u Srbiji”. Nakon potpisivanja tog sporazuma usledila je investicija Rio Tinta u Inobat Auto (InoBat), evropsku kompaniju za razvoj tehnologije i proizvodnju baterija.

InoBat takođe planira istraživačko-razvojni objekat u Indijani, koji bi mogao da se proširi u gigafabriku, u zajedničkom ulaganju sa kompanijom Ideanomics (IDEKS.O). Ideanomics je investitor u InoBat, kao i rudarska grupa Rio Tinto i češka energetska kompanija ČEZ, navela je agencija Rojters.

InoBat je već najavio da želi da izgradi jednu fabriku u zapadnoj i jednu u istočnoj Evropi. Slovačka kompnija InoBat je prošlog meseca potpisala i memorandum o razumevanju sa španskom vladom o izgradnji fabrike baterija za električne automobile u španskom gradu Valjadolidu. Međutim, memorandum nije konačan dogovor i druge lokacije su u igri, uključujući Veliku Britaniju. Neki evropski startapi za baterije bore se da prikupe milijarde za ogromne gigafabrike, dok se drugi, kao što je InoBat, fokusiraju na sporo širenje na osnovu ugovora koje potpisuju sa klijentima.

Početkom sledeće godine InoBat će otvoriti pilot liniju kapaciteta 45 megavat sati u Bratislavi za proizvodnju baterija visokih performansi za kupce za testiranje. Tvrdi da već ima potpisane ugovore sa kupcima, uključujući nemačkog proizvođača avio taksija Lilium, vredne 500 miliona evra do 2030. godine. Cilj kompanije je da postepeno povećava proizvodne kapacitete za četiri gigavata, što bi, na osnovu potpisanih ugovora, svaki put trebalo da košta oko 350 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari