Nemanja Radulović: Magični violinista 1Foto: FoNet/ Beogradska filharmonija

Ko je imao sreće da poslednjeg dana januara u prvih pola sata na blagajni Beogradske filharmonije (BGF) kupi karte za koje se u redu čekalo od sabajle ili da njih dođe u prvim minutima onlajn prodaje, u petak uveče uživo je u  Beogradu slušao violinistu Nemanju Radulovića.

Njegov tradicionalni fabruarski beogradski koncert, najavljen kao jedan od najudarnijih događaja u BGF, „pao“ je tačno na 90. godišnjicu Velike dvorane Zadužbije „Ilije M. Klarca“, mada u ove dve kuće nemaju jedinstven pogled na vezu ova dva događaja.

U iščekivanju muzičke magije, što za beogradsku publiku predstavlja svaki susret sa Nemanjom Radulovićem, iz BGF saopšteno je da su dan pred koncert njegov dolazak na probu filharmoničari dočekali sa velikim aplauzom, a poznati ruski dirigent Danijel Rajskin pozdravom: „Stigao je kralj Nemanja“, što u najvećoj meri opisuje i odnos kolega muzičara prema ovom čuvenom srpskom violinisti sa planetarno velikom izvođačkom karijerom, kog i Francuzi rado i često svojataju. Muzička „kombinacija“ – Nemanja Radulović, Rajskin i BGF već se 2016. oprobala na beogradskom muzičkom podijumu.

Pred novo druženje na „Kolarcu“, čiji je centralni deo bio Koncert za violinu i orkestar Petra Iljiča Čajkovskog, meastro Rajskin, stalni gostujući dirigent BGF, podsetio je da je „tačno pre dve godine u Poljskoj slušao Nemanju u izvođenju ovog dela“ koje, inače, „teče maestrovim venama“, zbog čega je najavio „pravu radost muziciranja“.

Prema stastikama BGF, „zlatnom dečku“ srpske violine, sa statusom „pankera među klasičarima“, ovo je bio osim nastup sa filharmoničarima sa kojima je prvi put svirao kao 12-godišnjak pre četvrt veka.

Nemanja Radulović prošlog oktobra proslavio je 36. rođendan. Rodom je iz Niša, čijoj se muzičkoj tradiciji rado vraća i na koncertima.

Školovao se u radnom gradu, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Visokoj školi za muziku i pozorište u Sarbrikenu, Pariskom konzervatorijumu…, radeći sa pedagozima poput: Dejana Mihailovića, Džošue Epštajna, Jehudija Menjuhina, Patrisa Fontanaroze, Salvatorea Akarda…

Virtuoznim muziciranjem i avanturističkim programima, Radulović je za samo nekoliko godina planetarno osvojio svet klasične muzike, a nedavno je potpisao ekskluzivni ugovor sa diskografskom kućom Dojč Gramofon, sa kojom od 2014. niže uspehe.

Iza njega je gotovo četvorocifreni broj koncerata, poduža lista imena svetske klasike sa kojima sarađuje i nastupa, kao i prestižnih koncertnih dvorana u kojima svira.

Od 2008. ima i svoj umetnički ansambl „Đavolji trileri“, čiji su članovi muzičari čuveni po svom virtuoznom muziciranju.

Sa njima je 2015. obradovao Beograđane nezaboravnim koncertom na otvorenom u Studentskom parku koji je u srpskoj prestonici imao status otvorene borbe protiv „šunda“.

Iako svira na starim, čuvenim instrumentima vrednim i po nekoliko miliona evra, tvrdi da to za magiju zvuka nije presudno – u svakoj prilici ističe da je za njegov uspeh, ali i opštu životnu radost, najzaslužnija porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari