Rezultate predstojećih izbora u Nemačkoj teško je predvideti. Jedna od mogućnosti je i velika koalicija između CDU/CSU i Socijaldemokratske partije (SPD).

Međutim, nije i najverovatnija, s obzirom na to da se veliki deo socijaldemokrata snažno protivi tom savezu, i to na osnovu iskustva od 2005. do 2009. U cilju rešavanja glavnih problema s kojima se suočava nemačko društvo i Evropa, mi se borimo za koaliciju Zelenih i SPD. Samo u tom slučaju moguće su prave održive političke promene – kaže u razgovoru za Danas Ulrih Šnajder, poslanik Zelene partije u nemačkom parlamentu.

Savezni izbori biće održani 22. septembra. Šta mislite o dosadašnjem toku predizborne kampanje?

– Postoji oštar kontrast između načina na koji opozicione stranke vode predizbornu kampanju i onog na koji to čini Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel. Dok su se Zeleni i socijaldemokrate fokusirali na aktuelna pitanja, kao što su održiva energija, nova porodična politika i pravedniji poreski sistem, CDU se uglavnom fokusira na personalizovanu kampanju kancelarke Merkel. Dakle, teško je ustanoviti da li je predizborna kampanja fer, s obzirom na to da su ciljevi stranaka – s jedne strane politička promena u nemačkom društvu, a s druge reizbor Angele Merkel – sasvim suprotni.

Kako komentarišete trenutne rejtinge stranaka?

– Zeleni u Nemačkoj idu ka najboljem izbornom rezultatu u svojoj istoriji. Osim toga, rejtinzi su gotovo pa izjednačeni, te za sada nije jasno ko će činiti buduću vladu. Upravo ovo naglašava još veću ulogu predizborne kampanje u naredne tri sedmice. Širom Nemačke, Zeleni će biti na ulicama, u medijima i u onlajn diskusijama sa građanima o izazovima koji nas očekuju u narednim godinama.

Kancelarka Merkel je daleko najpopularnija u anketama i pored toga što je bila suočena sa optužbama opozicije u vezi sa američkom špijunažom. Kako to komentarišete?

– Angela Merkel je daleko ispred u anketama kada je reč o personalnim željama građana Nemačke. Međutim, aktuelna vladajuća koalicija CDU/CSU i liberali suočavaju se, prema poslednjim brojkama, sa ozbiljnim problemima da formiraju novu većinu u Bundestagu. Većina građana u anketama kaže da želi političku promenu. Zeleni smatraju da politika treba da se bazira na osnovu sadržaja i političkih zahteva, a ne na osnovu ličnosti. Nastavićemo da se borimo protiv seče građanskih prava od strane vladajuće koalicije bez obzira na ishod predstojećih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari