Uticaj pandemije: Neminovan pad na PISA rang-listi

Stručnjaci smatraju da će se pandemija odraziti na rezultate naših đaka u predstojećem ciklusu najpoznatijeg međunarodnog istraživanja učeničkih postignuća

Ostavite komentar


  1. Vecina zemalja je imala neki vid on- Line nastave , tako da to nije izgovor za nas. Najveci problem je sto je program preobiman da mnogo nepotrebnog gradiva koje se vrednuje kao i ono sto je bitno, pa djaci samo bubaju i neudubljuju se u bitne stvari. A za logicno razmišljanje i kritično mišljenje nema ni vremena ni kadra da ga sprovede . I mi tako guramo već 80 godina . Mora da se smanji broj predmeta , a ono sto je važno da se naglasi vusestrtruko u odnosu na danas.
    Lektira sa savremenim piscima , tehničko , veronauka , drugi strani jezik, latinski , gradjansko , previše muzičkog i likovnog , engleski koji se ući u grupama od 30 . Fizičko za vreme nastave. Učenje pesmica napamet . Sve su to gluposti .
    1. Lektira u osnovnoj školi -po jedna knjiga svake godine , ali da se o njoj priča 10 casova dok deca ne razumeju ljudske odnose, osećanja , logiku.
    2. Matematika : ako treba i 6-7 puta nedeljno.
    3. Fizika/ hemija / biologija: dovoljno je da se deca upoznaju sa osnovnim stvarima pa neka u srednjoj školi onaj ko želi prirodne nauke ući dublje , a ko hoće pravo ili knjizevnost neka čita obimnu lektiru.
    4. Istorija/ geografija/ ekonomija : isto kao i fizika / hemija i biologija.
    5. Strani jezik : samo jedan svaki dan u grupama od 10-15 djaka da ne moramo da plaćamo privatno nastavnike .
    6. Fizičko da se ukine , ali da deca obavezno idu na sport posle škole tri / četiri puta nedeljno
    7. Informatika i tehnicki : jedan predmet – tehnologija .
    8. Drugi jezik, muzika, likovno , mediji gradjandko , veronauka da se ne ocenjuju i da budu obavezne mogucnosti . Svako da izabere po nešto

    Pozdrav za zavod za unapredjenje obrazovanja

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. i 26. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.