Nemoguće saznati ko je vlasnik 650 pravoslavnih crkava i manastira 1Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIĆ (Arhiva)

Sada je nemoguće saznati ko je vlasnik 650 pravoslavnih crkava i manastira, država ili Mitropolija crnogorsko-primorska, pišu podgoričke Vijesti.

Oni ističu da će Zakon o slobodi veroispovesti biti jedna od glavnih tački sporenja i u ovoj godini a ključ neslaganja Vlade i Mitropolije su tri člana zakona, koja se odnose na imovinu.

Cetinjski manastir u kojem je i sedište Mitropolije, kao i dve bogomolje na Cetinju, Crkva na Ćipuru i Vlaška crkva, prema tvrdnjama države, od ranije su upisane na Prestonicu Cetinje. To pokazuju i izvodi iz katastra, do kojih je došla TV Vijesti.

Međutim, u Mitropoliji tvrde da je to rezultat haosa u katastarskoj službi.

Na pitanje šta je Mitropoliji pred sudom dokaz, da ova imovina na Cetinju konkretno pripada njima, Perović navodi institut mirne i savesne državine nekog objekta.

„U slučaju cetinjskog manastira postoje nesporni podaci od vremena Ivana Crnojevića. Opšti imovinski zakonik Valtazara Bogišića, koji jasno razdvaja državnu od crkvene imovine. I prepoznaje kao imaonike, kao vlasnike, sa jedne strane državu, a na drugoj strani crkvu. Ako pogledamo i druga dokumneta, sve je bez ikakve dileme jasno, da svi crkveni, pa i Cetinjski manastir pripadaju crkvi, a ne državi“, rekao je Perović.

Na koga se trenutno vode ostali manastiri i crkve, Vijesti su pokušale da dobiju odgovor od Uprave za nekretnine Crne Gore, ali to nije bilo moguće. Od te državne institucije tražilo smo da nam dostave katastarske izvode za dvadesetak najvećih manastira i crkava u zemlji – Cetinjski, Ostrog, Moraču, Savinu, Pivu, Đurđeve stupove, Stanjeviće, Praskvicu, Podmaine, Reževiće, Dajbabe i Svetu Trojicu.

Na pitanje na koga se trenutno vodi manastir Ostrog, Perović odgovara.

„Sva crkvena imovina se vodi na crkvu. Druga stvar je što imovina pravoslavne crkve, imovina katoličke crkve , imovina islamske verske zajednice, trenutno u katastarskom haosu“.

Po novom zakonu, Uprava za nekretnine je dužna da do kraja ove godine utvrdi verske objekte i zemljište koji su, po odredbama spornog zakona, državna svojina, da ih popiše i upiše ih u katastar kao državnu svojinu.

Ako se utvrdi da je imovina državna, ta verska zajednica će nastaviti da je koristi, do odluke katastra o državini, korišćenju i raspolaganju tim objektima i zemljištem, navodi list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari