Nenadić: Agencija za sprečavanje korupcije nije uradila sve da ispita slučaj SNS kol centra 1Foto: K. Živanović/Danas

Programski direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbije (TS) Nemanja Nenadić ocenio je danas da Agencija za sprečavanje korupcije, koja je odlučila da ne pokrene postupak u vezi sa kol centrom Srpske napredne stranke (SNS), nije uradila sve što je mogla da ispita taj slučaj.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) naveo je da je SNS negirala učešće u radu kol centra, a Nenadić u izjavi za taj portal navodi da je Agencija ipak morala da traži dodatne informacije o angažovanju radnika u kol centru i njihovom plaćanju.

„Ako se angažovanje ne vrši preko (kompanije) ‘M&J Lady’ i ako se plaćanje ne vrši u prostorijama Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB) kao što je pokazano u CINS-ovom tekstu, kako se onda vrši“, upitao je Nenadić.

On smatra i da je Agencija morala da postavi dodatno pitanje ko je tačno koristio prostorije CEROB-a na dan kada je CINS objavio snimak, kada je njihovoj novinarki nuđeno 9.000 dinara za rad u kol centru na izborni dan i glasanje za SNS.

CINS je dodao da se na tom snimku videla Milena Marković iz kompanije „M&J Lady“ koja je učestvovala u isplati honorara, a Nenadić dodaje da je Agencija na osnovu toga mogla da uputi pitanje šta je Marković tog dana radila u prostorijama CEROB-a.

„Mogli su direktno da pitaju po kom osnovu je Milena Marković tog dana bila tamo. Uz to, mogli su da pribave i informaciju da ih je angažovao neko drugi, ukoliko tvrde da nemaju saradnju sa strankom“, naveo je Nenadić.

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) zaposlila se početkom novembra u kol centru SNS-a, u kome je, bez ugovora, bilo angažovano više od 300 ljudi, čiji je zadatak bio da pozivaju građane i pitaju da li će na izborima glasati za SNS.

CINS je tada pisao da se organizacija kol centra i zapošljavanje vrši preko firme „M&J Lady“, a isplate, među kojima su i one za navodno glasanje za SNS, preko Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograda.

Transparentnost Srbije podnela je prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije zbog sumnje da je organizacijom kol centra SNS prekršila krivični i zakon o finansiranju političkih aktivnosti, a SNS negirao povezanost sa tom firmom i nevladinom organizacijom.

Poslanici Zeleno-levog fronta Jelena Jerinić i Đorđe Pavićević podneli su krivičnu prijavu protiv više lica zbog tog kol centra, a danas su saopštili da je Prvo osnovno javno tužilaštvo, mesec dana od podnošenja prijave, prosledilo Upravi kriminalističke policije zahtev za prikupljanje informacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari