Nenadić (TS): Kada jednom dođete na loš glas, percepcija korupcije se sporo menja 1Nemanja Nenadić, foto: FoNet / Medija centar

Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija (TS) Nemanja Nenadić izjavio je danas da se percepcija korupcije u javnom sektoru sporo menja, kao i da se Srbija već više godina nalazi u „lošijoj polovini sveta“ u toj oblasti.

Prema najznačajnijem globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije u javnom sektoru za 2023. godinu, Srbija je zadržala indeks 36, ali je na listi pala za tri mesta – na 104. od 180 rangiranih zemalja.

Nenadić je za Radio-televiziju Vojvodine naveo da kada neka zemlja jednom „dođe na loš glas“, teško može da izađe iz shvatanja društva da je korupcija raširena.

„To je dodatno naš problem – ne samo što je stanje loše, nego sve i da se ono sutra popravi, da bude najbolje moguće, veliko je pitanje koliko vremena bi trebalo da prođe“, kazao je on.

Nenadić je ocenio da se ovogodišnji rezultat Srbije može smatrati najlošijim do sada, iako je indeks percepcije isti kao prošle godine, dodajući da je Srbija pre pet ili šest godina došla u drugu polovinu tabele, odnosno, kako je kazao, „lošiju polovinu sveta“.

„Bilo je ranije situacija kada smo bili daleko bolje plasirani. Samo u dva navrata tokom perioda nešto dužeg od decenije smo bili blizu svetskog proseka, a sve vreme smo daleko od evropskog“, rekao je on.

Od zemalja regiona, iza Srbije se nalazi samo Bosna i Hercegovina, a prema rečima Nenadića, posebno zabrinjava to što se Srbija dugo nalazi na „balkanskom proseku“, gde je situacija lošija nego u razvijenim zemljama Evrope.

„U poslednjih nekoliko godina se dešava da nas pretiču neke zemlje, poput recimo Severne Makedonije“, naveo je Nenadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari