Nepoznati izgrednici truju pse u centru Niša 1Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Nepoznati izgrednici su ovih dana u centru Niša bacali otrov sakriven u mesu zbog kojeg je uginulo više nevlasničkih i vlasničkih pasa, saopšteno je na društvernim mrežama.

Ljubitelji životinja su upozorili da su oni bacili meso sa otrovom na Tvrđavskom mostu, Nišavskom keju i u Niškoj tvrđavi, koji su u strogom centru grada, a da je to za posledicu imalo smrt više pasa.

Iz Udruženja za zaštitu životinja „Pit“ su saopštili da im je stiglo “mnogo prijava o trovanju pasa”, a da nažalost nisu uspeli da ih spasu jer bačeni otrov deluje jako brzo.

“Trovanje nije jednostavno ni dokazati jer je neophodno da se uradi obdukcija, a počinioce je teško otkriti. U ovakvim slučajevima potrebno je hitno obavestiti policiju”, rekli su u udruženju.

U Policijskoj upravi Niš su kazali da im “niko nije prijavio” najnovija trovanja i pozvali su građane da to učine “ukoliko imaju saznanja ili su kao vlasnici životinja oštećeni”.

Udruženja za zaštitu životinja, ljubitelji životinja i vlasnici kućnih ljubimaca prilično često upozoravaju da izgrednici bacaju otrov u različitim delovima grada, kako bi na taj nedopustivi način “smanjili” broj pasa ili mačaka na ulicama, koji su se tu našli krivicom neodgovornih vlasnika.

Prema dostupnim podacima, izuzetno su retki slučajevi u kojima su trovači nevlasničkih životinja i kućnih ljubimaca otrkiveni, procesuirani i sankcionisani.

Uprkos višedecijskim najavama, grad Niš još uvek nema azil za napuštene životinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari