Neprofesionalno izveštavanje o porodičnoj tragediji glumca

Ostavite komentar


  1. To se dogadja svaki dan, bez prestanka, godinama u nazad.Posle politicara, novinari su najodgovorniji za oblikovanje izopacenog, sistema vrednosti u nasem drustvu. Smrt, nasilje, kriminal, sex, tracarenje, skandali su najatraktivnije vesti u vecini nasih novina i nalaze se kao udarne na naslovnim stranama.A izvestavanje u obliku pretnji i zastrasivanja, najavljivanja sto negativnijih prognoza i predvidjanja, oblikuju svest naseg javnog mnjenja, koje je u takvom padu da sve to moze da prodje.Kod vecine novinara ne postoji trunka drustvene odgovornosti, za posledice ovakvog nacina kvazi izvestavanja.

  2. Da, sto se ovoga tice u pravu ste, sto se ne bi moglo reci u vecini slucajeva. Problem je sto kada neko sankcionise novinare vi odmah skocite iako u vecini slucajeva niste u pravu vec su vam naredili pa ste i sami kreirali vecinu ovog folklora da se novinari smatraju poslednjim sljamom sto vecina i jeste.

  3. Ovo je najbolji dokaz koliko je situacija sa medijima loša. Sa jedne strane postoje pritisci šta treba da pišu, a sa druge strane kada izostane pritisak novinari pišu svašta zarad bolje prodaje. Evidentno je da standardi ne postoje a da udruženja novinara nemaju svrhu postojanja pošto su nemoćna da utiču na svoje članove da ispoštuju osnovne principe profesije.

  4. Nema razloga da ih zovete novinarima, kad oni to nisu. Treba jasno napisati OLOS. Mogu ja da se predstavljam kao dobrovoljni davalac krvi i da mi to bude paravan za biznis prodaje organa. Ovi ljudi koriste profesiju zarad sticanja bogatstva njihovim vlasnicima koristeci se lazima, spinovanjem, izmisljenim senzacijama i sl. Vest je za njih samo roba (ne informacija od opsteg znacaja) koja ima rok trajanja onoliko dugo koliko uspevaju da privuku paznju javnosti i nista ih apsolutno ne zanima van novca. Ima toga i na zapadu, ali makar vrlo cesto bivaju naterani da plate odstetu ljudima cije slike su zloupotrebili, ciju intimnu situaciji su iskoristili i sl. Ovde su oni kao besni kerovi pusteni sa lanca, a sve zahvaljujici tome sto daju procenat zarade ljudima na vlasti pa pisu narucene tekstove o njima da ih ovi ne bi dirali. Informer, Alo, Srpski Telegraf, Blic, Kurir… nastavi niz.

  5. Žika Todorović je javna ličnost. On je to i kada odigra dobru ulogu na filmu ili televiziji, kada vozi brzo, kada pomogne nekome u nevolji. On je to i kada doživi tešku nesreću. Nije problem u tome što su novine objavile tu vest, problem je u nemanju MERE. Koliko moraš da budeš IZOPAČEN pa da dan posle tragedije pitaš majku KAKO JE? Tražiš njen komentar. Što neko reče – sipao, presipao u flašu od tri frtalja može da stane samo tri frtalja. To je problem. Svedoci smo da se duže od godinu dana kroz tabloide provlači ime ubijene pevačice, a ona je iza sebe ostavila dete. Strašno!

Ostavite komentar


Društvo

Uhapšen muškarac u Kragujevcu za krađu 300.000 dinara u pekari 10

Uhapšen muškarac u Kragujevcu za krađu 300.000 dinara u pekari

 Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu, efikasnom akcijom, rasvetlili su tešku krađu i, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneće krivičnu prijavu protiv dvadesetpetogodišnjeg muškarca iz Kragujevca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio ovo krivično delo.

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.