Moguća nestašica benzina u Crnoj Gori 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan 1940. godine u dnevnom listu Pravda pisalo se o problemima sa snabdevanjem benzinom, a list vreme je istog dana donosio izveštaj o repertoaru Narodnog pozorišta za novu sezonu.

List Pravda piše o problemima sa snabdevanjem benzinom u Zetskoj banovini. Stanovnike ovog kraja krajem septembra 1940. godine brinula je činjenica da možda neće moći da koriste automobile. To bi značilo da moraju da pešače ili da se preorjentišu na prevozna sredstva za koja nije potreban benzin.

Moguća nestašica benzina u Crnoj Gori 2
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

Iz Dubrovnika su stizale vesti da benzina ima, ali je problem što je to čist benzin. Postojala je Uredba koja je strogo zabranjivala upotrebu ovakvog benzina. Da bi se koristio, bilo je neophodno izmešati ga sa špiritusom.

„Postoji opasnost da će Crna Gora ostati, i pored tolike količine benzina, bez benzinske mešavine čime bi ogroman deo saobraćaja u Zetskoj banovini bio ukočen“, prenosi list Pravda.

Kako bi ovaj scenario bio sprečen pominjala su se dva moguća rešenja:

  1. Društvu za isporuku tehničkih goriva staviti na raspolaganje dovoljnu količinu špiritusa kako bi mogla da se napravi pomenuta mešavina,
  2. Uprava državnih monopola može da dozvoli privremeno upotrebu čistog benzina za pogon automobila.

Dok su stanovnici Zetske banovine iščekivali donošenje ove odluke, postojao je još jedan problem u vezi sa automobilima. Snabdevanje automobilskim gumama takođe je bilo problematično i do ove opreme se teško dolazilo. To su teškoće sa kojima su se susretali vozači četrdesetih godina u ovom delu Jugoslavije.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

U Beogradu je tih dana Ministarstvo prosvete razmartralo repertoar Narodnog pozorišta za narednu sezonu. List Vreme  donosi detaljan izveštaj o tome. Odbor pri Ministarstvu je odlučio da sezonu otvori operska premijera „Snjeguročka“ od Rimskog Korsakova.

Moguća nestašica benzina u Crnoj Gori 3
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Što se tiče baleta, za sezonu predviđene su premijere, ali i reprize. Šefovi baleta Minhenske državne opere najavili su da će doći početkom oktobra. Planirano je da oni pripreme ukopno četiri baleta i izvedu ih pred beogradskom publikom.

Balet „Labudovo jezero“ od Čajkovskog biće repriziran zbog odličnog prijema kod publike i velikog interesovanja.

Direktor drame gospodin Dušan Milačić, iznenadio je novinare jer im je dao dramski repertoar bez ikakvog komentara. Domaći pisci koji su zastupljeni u repertoaru iz 1940. godine bili su: Jovan Sterija Popović („Pokondirena tikva“), Kosta Trifković („Izbiračica“, „Ljubavno pismo“), Branislav Nušić („Protekcija“) i drugi.

Odbor se dvoumio da li da odobri dva savremena jugoslovenska pisca, međutim, list Vreme ne navodi o kojim autorima je reč.

Dramska dela ruskih, engleskih i francuskih pisaca tradicionalno nalaze svoje mesto na sceni Narodnog pozorišta. Ipak, 1940. godine prostor su dobili i italijanski, skandinavski i mađarski autori.

Više o tome možete pročitati na sajtu Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari