Nestorović osniva pokret "Vitezovi reda zmaja" 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Branimir Nestorović, dečiji alergolog i pulmolog, najavio je osnivanje pokreta „Vitezovi reda zmaja“.

Doktor koji je široj javnosti poznat kao donedavni član Kriznog štaba u borbi protiv korona virusa, iz kojeg je izbačen zbog kontroverznih stavova, u prvom redu protiv vakcinacije, zajedno sa Sašom Borojevićem, sutra predstavlja svoj pokret.

Koji su njegovi ciljevi, načela, za šta se zalažu i kakve su im ambicije, ostali smo bez odgovora jer Nestorović nije želeo da odgovori na naša pitanja. Upitani da prokomentarišu najavljeni pokret, sagovornici Danasa su uglavnom reagovali sa podsmehom.

– U Srbiji na izborima dobićemo zmajeve, vitezove, verovatno jogi-letače, vračare i fakire, ali sigurno znamo da normalan izborni proces nećemo imati. Dekadencija društva je tolika da se više ni ne čudimo ovim egzotičnim pojavama. Naravno, od svega profitira samo naprednjački režim, jer samo oni umeju da plivaju u obolelim društvenim tokovima, navodi za naš list profesorka Biljana Stojković, članica Skupštine slobodne Srbije.

Sličnog mišljenja je i advokat Vladimir Terzić, koji je rekao za Danas da ne zna o čemu se radi, ali da se nada „da zmajevi ne bljuju vatru“.

– Ja mu nisam advokat, a ne znam ko jeste, tako da morate sačekati da se javi doktor. Možda se vakciniše pa je trenutno u nemogućnosti da se javi, kaže Terzić, aludirajući na dobro poznati Nestorovićev antivakserski stav.

Široj javnosti doktor Branimir Nestorović je postao poznat po izjavi da je korona „najsmešniji virus u istoriji čovečanstva“, i da bi žene trebalo da idu u šoping u Milano u vreme najjačeg „udara“ korone „jer ih štiti estrogen“.

Njegove izjave su vremenom bivale suprotstavljene izjavama epidemiologa iz Kriznog štaba. Između ostalog, zalagao se protiv vakcinacije, te je na kraju isključen iz ovog tela.

Nastavljao je da propagira svoje „sumnjive“ stavove, zbog čega su njegove kolege iz Ujedinjenih protiv kovida podnele protiv njega i krivičnu prijavu.

Doktora to nije zaustavilo, štaviše, broj njegovih poštovalaca raste iz dana u dan, a njegove knjige se prodaju u sve većem broju.

Marko Oljača iz udruženja „Koraci“ kaže za Danas da iako nikada nećemo dokučiti da li su Nestorovićevi „Vitezovi reda zmaja“ posledica „njegovih razgovora sa ugarskim kraljem Žigmundom ili kakvim drugim vezama sa onostranim“, jedno je sigurno – bizarnijoj pojavi u javnom i društvenom životu nismo skoro svedočili.

– Sve bi i ostalo u domenu bizarnosti, trica i kučina da doktor Nestorović nije naneo (i još uvek nanosi) štetu po javno zdravlje, direktno ugrožavajući živote ljudi. Političke aspiracije Nestorovića su oduvek jasne. Razlika je što se sada uortačio sa ekipom, prvenstveno lekarima koji paranormalnost pokušavaju uspostaviti kao standard. Ludilo postaje upotpunjeno kada se aktiviraju lekari antivakseri, hrišćani koji propagiraju paganizam, pedagozi koji se zalažu za vraćanje „muškog“ nasilja u školske klupe, muškarčine koje silovanje žena ne doživljavaju kao nasilje, humanisti skloni eugenici, naučnici koji „putuju kroz vreme“, pacifisti koji obožavaju linč i osuđene ratne zločince, estete ogrezle u kiču, nepismeni književnici, neofašisti, homofobi i ksenofobi… – ukratko budale svake vrste koje bi u vrednosno konsolidovanim društvima bile socijalno izopštene i bez mogućnosti da slobodno otvaraju trovačnice, navodi Oljača.

Prema njegovim rečima, Nestorović i njemu slični su eksponenti vlasti – „za mračne i pokvarene ljude uz odgovarajuću novčanu naknadu obavljaju u ljudskom smislu najprljavije poslove“.

Oljača: Dobitnik Karađorđeve zvezde na sramotu svih nas

– Svojevremeno je priznao kako su ga iz SNS-a pozvali da „obavi neki posao oko korone“, dobivši i orden Karađorđeve zvezde drugog stepena, na sramotu svih nas. Bliže se izbori, vlast će se potruditi da Nestorović bude luđi nego ikada, javnost će se opet zamajavati njegovom opskurnom pojavom, izjavama i delima, verujem da će biti šarenije i perverznije nego ikada do sada, deo desnog spektra biračkog tela će biti namiren, glasovi će otići Vučiću, a Nestorovića ćemo videti kao kapetana broda zvanog Srbija, koji se brzinom munje kreće ka boljoj budućnosti koja ne postoji, zaključuje Oljača, dodajući da je „pravi je trenutak da počnemo anticipirati apokalipsu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.