Neverovatno je objašnjenje da neko 600 puta pogrešno vakciniše decu 1

Dan nakon što je javnost saznala da je 600 beba u porodilištu Narodni front dobilo fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine, ređaju se pitanja. Ono koje se najčešće može čuti je kako je moguće da se ista greška napravi čak 600 puta.

– Mi nemamo dovoljno informacija. Mogu da razumem da ljudska greška učini da se napravi propust u dva-tri slučaja. Ali u 600 slučajeva, u kontinuitetu od par nedelja, deluje zaista neverovatno. Mnogo pitanja je otvoreno – od toga kakve su procedure u porodilištima do toga kako se sprovode. Saopštenje koje je dalo Ministarstvo zdravlja mi izgleda kao nedorečeno, odnosno da je rešeno da se ne kaže sve javnosti – kaže za Danas Jovana Ružičić iz Centra za mame.

Jasmina Mihnjak, urednica portala Bebac, deli isto mišljenje.

– Postoje rigorozni protokoli kako se sprovodi vakcinacija. Od toga kako se doprema i preuzima vakcina do toga kako se daje. Neverovatno je da jedna sestra napravi grešku 600 puta tokom skoro mesec dana. To onda znači da postoji neki sistemski propust koji je do tako nečega doveo. I onda se dalje postavlja pitanje funkcionisanja i drugih segmenata u zdravstvu i ko zna šta sve može da iskoči jer je neko nešto prevideo – kaže sagovornica Danasa.

Ona dodaje da se nada da roditelji iz medija nisu saznali da deca nisu dobila vakcinu nego fiziološki rastvor.

– Mogu da zamislim kako su se osećali kada su čuli tu informaciju i koliko su sada zbunjeni šta treba da rade dalje. Svi oni su izašli iz bolnice sa otpusnom listom na kojoj je pisalo da su deca primila BSŽ vakcinu. I šta sad radimo dalje, pozivamo ih da ponovo prime nešto što već piše da su deca dobila – zaključuje Mihnjak.

Da su bebe rođene u drugoj polovini septembra i prvoj polovini oktobra primile fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine juče je saopštila nova ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Ministarka Danica Grujičić je održala vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je saopštila da je 600 beba u GAK Narodni front u Beogradu dobilo fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine, javio je RTS.

Danica Grujičić je rekla da zbog velikog propusta 600 beba nije dobilo BSŽ vakcinu.

„Zapravo primili su samo rastvor kojim se rastvara supstanca. U tom fiziološkom rastvoru nije bilo nikakvih materija, ali deca su bezbedna. Nije se zakasnilo sa vakcinacijom, budući da do 12. meseca može da se primi vakcina. Inspekcija je utvrdila da su institucije radile kako treba, to je vakcina koja se prima svugde u svetu. Torlak je proverio vakcine, ali zabuna je bila je u tome što su se u jednoj kutiji bili i rastvor i aktivna supstanca“, rekla je ona na konferenciji za medije.

Istakla je da je grešku nastala tako što je jedna tehničarka u apoteci mislila da se već radi o rastvorenoj vakcini i takvo obaveštenje dala sestrama, kao i da je direktor GAK „Narodni front“ ponudio ostavku, ali da ona nije prihvaćena.

Ukazala je i da su određena tri lekara koja će se pobrinuti da vakcinacija protekne kako treba.

Dodala je da je napravljen spisak dece, odnosno beba u bolnici „Narodni front“, koji će u narednim mesecima dobiti vakcinu. Ponovila je da su deca bezbedna.

Kako navode u GAK Narodni front, BSŽ vakcinu nisu primila deca koja su otpuštena sa ove klinike od 16. septembra do 10. oktobra 2022. godine.

Portal Euronews Srbija preneo je, pozivajući se na izvor u Frontu, da je grešku napravila mlada sestra koja je inače visoko obrazovana u svojoj profesiji, a koja je bila zadužena da daje vakcine bebama tokom septembra meseca.

„Do sada smo davali Torlakovu vakcinu gde je uz aktivnu supstancu išao i rastvarač (fiziološki rastvor). Sada je stigla vakcina iz uvoza od drugog proizvođača i sestra je mislila za rastvor da je kompletna vakcina. Kada se sa odmora vratila starija, iskusna medicinska sestra videla je da je napravljen propust. Obaveštena je uprava koja je odmah reagovala“, rekao je izvor iz Fronta.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari