Nevladine organizacije traže izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom 1Foto: Pixabay/Mylene2401

Bebac. com, Centar za mame, Srbija u pokretu i Roditellj traže izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i pozivaju građane da im se pridruže potpisivanjem peticije.

Kucnuo je čas da se ponovo organizujemo i nastavimo borbu za pravedne uslove za ostvarenje roditeljstva i brigu o porodici.

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom već skoro 3 godine ugrožava brojne porodice u Srbiji. Nakon brojnih poziva, ali i obećanja, tek nedavno je otvorena javna rasprava sa predloženim izmenama Zakona koje nisu dovoljne i ne rešavaju ključne probleme, navode ove nevladine organizacije

Zakon, u svom sadašnjem obliku, ne samo da ne podržava razvoj porodice i povećanje nataliteta, već diskriminiše različite kategorije žena i kao takav se ne može smatrati ekonomski niti socijalno pravednim.

Tražimo pravednije izmene Zakona koje će omogućiti svim roditeljima koji rade bolje uslove za planiranje, održavanje i širenje porodice.

Predložene izmene u Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom nisu dovoljne i ne rešavaju ključne probleme, pre svega u velikoj meri umanjene naknade zarada na porodiljskom odsustvu i odsustvu sa rada radi nege deteta. Takođe, u predloženim izmenama nisu obuhvaćene mame preduzetnice i mame sa primanjima većim od proseka.

Izmene zakona moraju da obuhvate sledeće tri tačke:

Obračun naknade zarada koji će omogućiti da mame dobiju naknadu u skladu sa brojem meseci u kojima su radile, a ipak ne manju od minimalca.
Izjednačavanje prava mama preduzetnica sa pravima koje ostvaruju ostale zaposlene mame.

Pravedan obračun naknade zarada za mame koje imaju veća primanja od 3 prosečne plate.

Peticija može da se potpiše ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari