Nevreme u Kruševcu, Smederevu, na Zlataru, grad uništio useve i oštetio puteve, u Ivanjici problemi u snadbevanju strujom 1Foto: K. B. (Arhiva)

Jako olujno nevreme praćeno krupnim gradom tokom popodnevnih sati pogodilo je sela na teritoriji novovaroške opštine. Veća materijalna šteta pričinjena je na poljoprivrednim usevima, ali i na lokalnoj putnoj infrastrukturi, prenosi agencija RINA.

„Samo je odjednom krenulo da sipa, za par minuta sve u dvorištu je obelelo kao da je pao sneg krajem novembra. Grad je bio veličine jajeta i veoma jakog inteziteta. Još uvek nismo otišli u bašte da vidimo kolika je pričinjena šteta“, kažu za RINU meštani.

Na najvećem udaru su se našla sela Trudovo, Štitkovo i Božetići gde je usled nevremena pričinjena i šteta na pojedinim nekategorisanim putnim pravcima.

„Naši putevi su zbog velikih snegova, oluja u popriliččno lošem stanju, ovo nevreme je samo dodatno pogoršalo situaciju“, dodaju meštani.

Nevreme praćeno gradom zahvatilo je nekoliko novovaroških sela između Murtenice i Cemetnice – Trudovo, Stitkovo, Jasenovo, Belu Reku. Olujni vetar i jaka kiša u Kruševcu, prenosi RTS.

Grad veličine oraha, negde lešnika padao je oko pola sata i uništio povrtnjake i useve u novovaroškim selima. Olujni vetar i jaka kiša, praćena gradom zahvatili su Kruševac oko 17.15.

Oluju, koja je punim intezitetom trajala duže od 30 minuta, pratili su udari jakog vetra od 54 kilometra na sat.

Za pola sata temperatura je pala sa 35 na 20 stepeni, a za isto vreme palo je 13 litara kiše po metru kvadratnom.

Olujni oblaci došli su sa zapada, iz pravca Trstenika , de je za pola sata palo dva puta više kiše nego u Kruševcu – 25 litara po kvadratu, praćene grmljavinom, sitnim gradom i vetrom.

Dejstvovala je protivgradna odbrana iz radarskog centra Basara.

Olujni vetar i jaka kiša, praćena gradom, zahvatili su danas posle podne i Smederevo, ali i delove Ivanjice.

Problemi sa strujom u ivanjičkoj opštini

U pojedinim zaseocima ivanjičke opštine padao je grad i veličine oraha, a ima šteta u malinjacima i na drugim usevima kao i na seoskim putevima.

Dopisnik RTS-a javlja da je grada bilo u selima Katići, Kovilje, Smiljevac i okolnim mestima. U lokalnoj samoupravi još uvek nemaju podatak koliku je teritoriju zahvatilo popodnevno nevremene.

Pojedinačno ima problema i u snadbevanju električnom energijom.

Inače, prema najavi RHMZ moguće su kratkotrajne vremenske nepogode praćene jakim plјuskovima sa velikom količinom padavina za kratko vreme, gradom, jakim i olujnim vetrom, sa najvećom verovatnoćom pojave na severu, zapadu i jugozapadu Srbije.

Nakon niza tropskih dana, krajem nedelje se, prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), očekuju obilne padavine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari