Nezavisni sindikat prosvetara: Zakonom definisati kazne za napad na zaposlenog u ustanovi obrazovanja 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) apelovao je danas da se izmenom Krivičnog zakonika definišu odgovarajuće, stroge kazne za napad na zaposlenog u ustanovi obrazovanja i ocenio da je borba protiv nasilja u školama samo deklarativna jer nasilje i dalje postoji.

„Naprasni prekid školske godine je loš potez aktuelne vlade i posledica je razmišljanja u stilu ‘ako nema škole, nema ni nasilja u njoj’. Sistem, uprkos tvrdnjama vlasti ne funkcioniše, nasilje u školama i dalje postoji, a borba protiv njega je samo deklarativna, navodi u saopštnju NSPRS, ilustrujući te tvrdnje primerom nastavnice koja je pretrpela nasilje.

Sindikat navodi da je nastavnica srpskog jezika i književnosti  Osnovne škole „Dušan Jerković” u Banatskom Karlovcu Sonja Kostić pretpela nasilje na svom radnom mestu, ali joj sistem nije pružio podršku, niti je nasilje adekvatno sankcionisano.

Kostić navodin da ju je je 9. maja, za vreme malog odmora, napala majka jedne njene učenice i udarile je ramenom u momentu dok se sa učenicima dogovarala u kojoj učionici će održati dopunsku nastavu.

„Na njen udarac sam smireno odgovorila sa: ‘Gospođo, molim Vas, u školi ste’. Ona je zatim počela da mi se unosi u lice, da viče i da mi preti uz rečenice: ‘Nemoj ti meni gospođo, nemoj da ti j**em mater, mogu da te ubijem sad ovde pred svima, ugaziću te k’o go**o!’ i slične“, navela je Kostić u izjavi koju prenosi Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije.

Nastavnica navodi da su se posle tog incidenta neka deca „razbežala po stepeništu, a neka posakrivala u toalet“.

„Kada je stigao policajac, pokušao je verbalno da smiri agresivnu gospođu i da joj ukaže da je takvo ponašanje nedopustivo, međutim, ona je nastavila da mi se unosi u lice i da mi preti rečima: ‘Ma sad ću da te razbijem, niko neće uspeti da te sastavi’. Još jednom me je udarila pred policajcem i đacima, sve vreme izgovarajući psovke“, navodi nastavnica.

Ona ističe da je ta majka bila verbalno nasilna i vulgarna i prema školskom policajcu koji ju je zamolio da izađe iz škole i da za 14 godina koliko radi u školi „ništa slično nije doživela niti videla“, a da je ceo incident zabeležn video-nadzorom.

„Ono što me zabrinjava je činjenica da se sve ovo desilo pred maloletnim osobama i to u vreme kada država navodno vodi borbu protiv nasilja u društvu i posebno u školama, a jedini odgovor na ovo nasilje koje smo pretrpeli moji učenici i ja je Obaveštenje da je podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka od strane Policijske stanice u Alibunaru“, navela je napadnuta nastavnica.

Ona ističe da joj niko još nije uzeo moju izjavu, niti se njenim đacima neko obratio svih prethodinih dana „da ih pita kako se osećaju nakon preživljene traume“.

„S obzirom na to da je osoba koja me je napala nastavila nesmetano da dolazi u školu i da moji đaci koji su kroz ovaj događaj prošli sa mnom vide da je nasilnik prošao nekažnjeno, pitam se koju su to lekciju oni dobili ovih dana. Da li treba da shvate da pred nasilnicima moraju da se povlače jer ih neko štiti i ne kažnjava? Da li sa strahom i oni i ja treba svakoga dana da ulazimo u školu?“, upitala je nastavnica škole u Banatskom Karlovcu.

Sindikat citira i njeno pitanje nadležnima „da li treba čekati da nasilnik dođe naoružan i napravi masakr pa da se tek nakon toga lamentira nad činjenicom da je i prethodno ispoljavao agresivno ponašanje i da postoji prijava protiv njega, ali da niko ništa nije preduzeo povodom toga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari