Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije najavio nastavak obustave rada: Smena ministra preduslov za razgovore 1Foto: Nenad Kovačević

Glavni odbor Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) doneo je odluku da se obustava rada u školama zbog ugrožene bezbednosti nastavlja.

NSPRS ima članstvo u 150 škola u Srbiji, kaže za Danas Dušan Kokot, predsednik tog sindikata.

Zahtevi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) su:

1. Da se izmenom Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i drugih propisa kojima se reguliše ta oblast uvede mogućnost suspenzije učenika s nastave;

2. Da se izmenom Zakonika o krivičnom postupku definišu odgovarajuće kazne za napad na zaposlenog u ustanovi obrazovanja;

3. Da se ukine mogućnost anonimnih prijava protiv zaposlenih u obrazovanju.

Ove zahteve, u formi predloga NSPRS je dostavio Ministarstvu prosvete još decembra prošle godine i ponavljao ih je tokom aktuelne javne rasprave o izmenama seta prosvetnih zakona.

“Ministarstvo, na čelu s Brankom Ružićem, ignorisalo je te predloge. Aktuelni ministar prosvete očigledno nije dorastao mestu na kojem se nalazi, tokom svog mandata je činjenjem i nečinjenjem značajno doprineo postojećim problemima, a nakon tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu se poneo sramotno, izjavljujući da „sistem nije zakazao“. Posledice njegovog ministrovanja su katastrofalne i danas svima očigledne. Zato je smena Branka Ružića preduslov za razgovor s predstavnicima države o nastavku nastave u školama”, navodi sindikat u saopštenju.

“Od momenta kada smo pre dva dana proglasili obustavu rada i izneli zahtev za smenu ministra, pritisak na zaposlene u prosveti je ogroman. Cilj tih pritisaka, koje sprovode direktori i školske uprave, je da se tragični događaji u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ zatrpaju cvećem, svećama i suzama, a da se nakon toga sve nastavi po starom. Na to ne pristajemo”, poručili su iz NSPRS-a.

Oni sindikat je pozvao sve zaposlene u prosveti, roditelje i učenike na solidarnost u iskazivanju oštrog protesta zbog stanja u društvu i školama, koje se mora hitno i temeljno menjati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari