Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije: Odgovor direktora Karlovačke gimnazije u duhu Alan Ford stripova 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Saopštenje Ministarstva prosvete povodom ukazivanja Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije na nezakonito postupanje direktora Karlovačke gimnazije, u kojem piše “predstavnici sindikata propustili su priliku da se problem zaposlene nastavnice reši u okviru institucija” je apsurdno, navodi se u reagovanju NSPRS dostavljenom redakciji Danasa.

„Da je to tačno, značilo bi da zakonska prava ostvaruju samo nastavnici iza kojih stoji i postupa neki sindikat. Upravo je suprotno, preuzimanje zaposlenih i dopune radnih normi su propisani mehanizmi koji važe za sve škole i sve nastavnike, tako da se nezakonito postupanje direktora i kršenje radnih prava nastavnika ne može pravdati bilo kakvim postupkom ili izostankom postupka sindikata“, saopštio je sindikat.

Iz NSPRS tvrde da su radne grupe i podgrupe koje pominje Ministarstvo po svojoj suštini korektivni organi koji „prate i kontrolišu“ sprovođenje propisa, a ne oni koji daju prethodnu saglasnost direktorima za preuzimanje zaposlenih.

„Odgovor direktora Karlovačke gimnazije Branka Stojkova oštećenoj nastavnici Jeleni Petrović koji se završava rečenicom ‘da bi Karlovačka gimnazija zakonito postupala potrebno je da saglasnost pribavite u Školskoj upravi Novi Sad od radne podgrupe’ je u duhu Alan Ford stripova. Branko Stojkov očigledno smatra da mu za zakonit rad treba nečija saglasnost, a inače može da radi šta god poželi“, stoji u reagovanju NSPRS-a.

Podsetimo, NSPRS je za 13. novembar najavio štrajk u svim školama članicama tog sindikata, zbog toga što direktor Karlovačke gimnazije nije dopunio normu profesorki te škole Jeleni Petrović, kada je njena koleginica od 1. novembra otišla u penziju. Umesto toga, tvrdi sindikat, direktor je primio u radni odnos novog nastavnika.

Direktor Karlovačke gimnazije Branko Stojkov, međutim, kaže da na upražnjeno radno mesto niko nije preuzet, već je po hitnosti, da učenici ne gube časove, zaposlena nastavnica na određeno vreme do preuzimanja zaposlenog, odnosno do konačne odluke o izboru kandidata po konkursu za prijem u radni odnos.

U odgovoru na zahtev da dopuni normu, koji je objavio NSPRS, direktor je Jelenu Petrović uputio da pribavi saglasnost od radne podgrupe u Školskoj upravi Novi Sad.

Ministarstvo prosvete je pak juče u odgovoru Danasu navelo da je rešavanje pitanja popunjavanja upražnjenih radnih mesta u ustanovama od nacionalnog značaja i od posebnog interesa, kakva je Karlovačka gimnazija, u nadležnosti Posebne radne grupe za praćenje angažovanja zaposlenih u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, koja postoji pri Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari