Neznanac ili Magnus namernik 1

U trenutku kad se ovdašnji poštovaoci rada Roberta Raviole (1939-1996), poznatijem kao Magnus, mogu naslađivati originalnim tablama iz stripa Alana Ford (zajedničkog poduhvata s Lučanom Sekijem, alijas Maksom Bunkerom, realizovanog između 1989. i 1975)…

… u okviru izložbe Alan Ford trči počasni krug u beogradskom Muzeju Jugoslavije (od 1. decembra do 31. januara naredne gosine), novosadska izdavačka kuća Čarobna knjiga objavila je nedavno kompletan Magnusov autorski strip-serijal Neznanac u dva albuma.

Jedan od najvećih italijanskih strip-autora realizovao je taj projekta u tri (glavne) faze, između 1975. i 1976 (u Edifumetu), 1981 (u Striše e muzika), zapravo, 1982-84 (u Orijent ekspresu) i posthumno, 1996. uz modenski Komiks, za koji je magnus planirao serijal kratkih priča od po osam tabli (izašla samo epizoda U međuvremenu).

„Reč je o jednom drugačijem Magnusu – kaže Luiđi Bernardi u jednom od tekstova koji su prateći materijal ove avanture u dva toma – zahtevnijem i zrelijem, počev od samog pseudonima kojim se potpisuje u dnu poslednje table; nije to više onaj drski heteronim, pomalo šaljic, s kojim je stekao armiju obožavalaca, već čudna kombinacija crtica i linija. Malo njih je znalo da je po sredi jedan heksagram Ji đinga, i jedino su oni umeli da protumače njegovo značenje: Namernik. Raviola više nije Manus: sada je putnik namernik. Namernik koji piše i ilustruje priče, kao što je namernik i njegov glavni junak“.

Neznanac, taj ironični antijunak bez identiteta, bivši je plaćeni vojnik koji pokušava da zaboravi rane iz prošlosti, što se obično završava neuspehom.

Njegova mračna prošlost samo je delimično poznata – bio je pripadnik Legije stranaca i borio se u Alžiru i Vijetnamu, a nakon krize savesti trudi se da pobegne od tih užasa dok širom sveta traži posao.

Međutim, sudbina kao da mu namerno i dalje donosi nove žrtve nasilja i upliće ga u mutne vode međunarodnih zavera…

U ovom remek-delu evropskog autorskog stripa i, po mišljenju mnogih, magnum opusu slavnog italijanskog autora Roberta Raviole, bogat ukus krvi i olova meša se sa upečatljivim prizorima sirovog realizma i slepog nasilja, što čitaocima donosi jedinstven ugođaj, nudeći im vrhunsku zabavu, ali i ozbiljan, često ciničan komentar na razne aspekte međuljudskih i međunarodnih odnosa, u kojima ima mnogo droge, korupcije, nasilja, seksa, terorizma, tajnih ratova i špijunaže.

Da zaključimo, u dvotomnom integralnom izdanju, pored svih epizoda čiji je autor Magnus, čitaoce očekuje i ekskluzivan dodatni sadržaj: tekstove vrsnih poznavalaca njegovog dela posvećenih Neznancu, opširan intervju s autorom, kao i bogatu galeriju Magnusovih crteža i ilustracija u boji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari