Odbornici subotičke skupštine, odnosno vladajuća koalicija u njoj, doneli su odluku da se Narodno pozorište obnovi prema postojećem projektu koji podrazumeva izgradnju gotovo nove zgrade i istovremeno odbacili zahtev za referendum koji je zatražila opozicija, kao i 4.700 građana koji su potpisali peticiju za očuvanje sadašnje pozorišne zgrade.

Odbornici subotičke skupštine, odnosno vladajuća koalicija u njoj, doneli su odluku da se Narodno pozorište obnovi prema postojećem projektu koji podrazumeva izgradnju gotovo nove zgrade i istovremeno odbacili zahtev za referendum koji je zatražila opozicija, kao i 4.700 građana koji su potpisali peticiju za očuvanje sadašnje pozorišne zgrade. Za takvu odluku glasali su Savez vojvođanskih Mađara i Demokratska stranka, uz podršku Lige socijaldemokrata Vojvodine, dok su protiv rušenja stare zgrade i za referendum glasali G17 Plus, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i nekoliko manjih opozicionih stranaka.
Odluka je doneta posle gotovo sedmočasovne rasprave, a zastupnici usvojene opcije to su obrazlagali neophodnošću da se konačno krene s rekonstrukcijom, kao i sa željom da grad dobije moderan i funkcionalan teatar koji će podstaći i ukupan kulturni razvoj Subotice i čitave regije. Oni su zahteve za neki skromniji projekat ocenili kao nedostatak vizije i podrške razvoju grada.
Druga strana je upozorila da je projekat nerealan i preskup, te arhitektonski neadekvatan zbog svoje predimenzioniranosti, a da bi zbog svoje cene od 24 ili više miliona evra, i neizvesnih izvora tog novca, mogao zapasti u ćorsokak. Jedna od primedaba koju su izneli zastupnici referenduma bila je i činjenica da bi takvo pozorište zahtevalo i preskupo održavanje, što bi opet išlo na teret ionako siromašnih građana.
Vladajuća većina je takođe konstatovala da je Mirko Bajić, jedan od odbornika opozicije, demonstrirao „ksenofobičnost i mržnju prema ljudima koji nisu pravi Subotičani“, a povod je bila njegova izjava na jednoj konferenciji za štampu da gradonačelnik Subotice i predsednik Skupštine opštine žele da odlučuju o sudbini grada u kojem nisu rođeni, a da o tome nisu pitali Subotičane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari