Ni posle pet meseci nema optužnice i snimaka o nesreći koju je izazvao vozač direktora Koridora srbije 1Foto: Južne vesti/A. Kostić

Onovno tužilaštvo u Nišu (OJT) ni posle skoro pet meseci nije podiglo optužnicu protiv Dejana S. (35), vozača v.d. direktora Koridora Srbije Zorana Babića, koji je osumnjičen za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja jer je na naplatnoj rampi Doljevac  31. januara ove godine izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula  Stanika G. (52), a pet osoba povrećeno.

Javnosti još uvek nisu dostupni ni snimci sa naplatne rampe u trenutku nesreće, koje su tražili mediji, među kojima i Danas, a u niškom OJT su kazali da će oni biti dostupni „nakon podizanja optužnice“.

Niški Klinički centar (KC) je, takođe, odbio da našem listu dostavi informacije i dokumenta koji objašnjavaju zašto je Babić, koji je, kako je zvanično saopšteno, u ovoj nesreći „zadobio prelom butne kosti i naprslinu lumbalnog pršljena“, odmah nakon nesreće i „adekvatnog“ zbrinjavanja u toj ustanovi, prebačen u Urgentni centar u Beogradu.

Niška Policijska uprava i KC su ovih dana, a nakon intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, internet portalu Južne vesti dostavile (samo) nepotpune službene beleške sačinjene odmah nakon nesreće, iz kojih se između ostalog, zbog „precrtavanja“ podataka, ne može videti ni ko je upravljao „škodom superb“, koja je izazvala nesreću.

Prema zvaničnoj verziji niškog OJT, „škodu “ je vozio Dejan S, vozač Koridora Srbije, a Babić je, prema sopstvenoj izjavi u istrazi, „spavao na zadnjem sedištu“, dok je prema nezvaničnim verzijama za volanom navodno bio sam Babić.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović je kazao da je, prema saznanjima koje ima, posle nesreće „šest  ili sedam ljudi vadilo Babića sa mesta vozača i prebacivalo ga na zadnje sedište“. On je ocenio da su snimci sa naplatne rampe Doljevac, na kojima se vidi da nakon nesreće sa vozačevog mesta izlazi Dejan S, a koje su objavili pojedini mediji, „samo loša montaža iza koje stoji BIA“.

U službenim beleškama niške PU i KC dostavljenim Južnim vestima navodi se i prva izjava vozača Koridora Srbije Dejana S. u kojoj on „priznaje“ da je udario u „opel astru“ koja je stajala na naplatnoj rampi kako bio vozač platio putarinu, obrazlažući da se to dogodilo jer je „bila gusta magla“, a „kolovoz klizav sa poledicom“, zbog čega „nije uspeo da ukoči na vreme“. U njima je navedeno i da je vozilo u kojem je bio Babić prvo uklonjeno sa lica mesta „po usmenom nalogu dežurnog tužioca Milice Jovović, zbog veštačenja“. Uklanjanje ovog vozila pre drugih, kao i pre dolaska medija, takođe je izazvalo kontroverze u delu javnosti.

– Nismo u mogućnosti da vam pružimo odgovore na postavljena pitanja jer bismo time  kao zdravstvena ustanova tercijatnog tipa prekršili Zakon o pravima pacijenata, i to članove 20, 21. i 22-  navodi se u odgovoru niškog KC na zahtev Danasa za dostavljanjem informacija i dokumentacije koji bi objasnili zašto je Babić „hitno“ prebačen za Beograd, kada u ovoj ustanovi- koju inače zvaničnici predstavljaju kao jednu od najboljih na Balkanu, postoje uslovi za lečenje njegovih povreda.

Navedeni članovi zakona propisuju da podaci iz medicinske dokumentacije spadaju u „naročito osetljive podatke o ličnosti pacijenta“, te da nadležni zdravstveni radnici mogu biti oslobođeni njihovog čuvanja „samo na osnovu pismenog pristanka pacijenta, odnosno njegovog zakonskog zastupnika, ili na osnovu odluke suda“.

Niški KC je, međutim, „u paketu“ odbio da nam dostavi i informacije koje se nisu odnosile na ličnost pacijenta Babića. Među njima su odgovori na pitanje da li niški KC ima tehničkih, organizacionih i stručnih uslova za hirurške intervencije u slučajevima preloma butne kosti i za medicinsko zbrinjavanje povrede pršljena, kao i na osnovu kojih zakona, uredbi ili internih akata ove ustanove je doneta odluka da se Babić uputi na lečenje u drugu zdravstvenu ustanovu.

Čekamo odgovore OJT

Dnevni list Danas je juče uputio pitanja niškom Osnovnom javnom tužilaštvu zašto još uvek nije podignuta optužnica protiv Dejana S, kao i dokle je stigla istraga o ovoj saobraćajnoj nesreći. Do zaključenja ovog izdanja odgovori nisu stigli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari