Visoki savet sudstva odbacio je juče prigovor sudije Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu Vladimira Vučinića da je na njega vršen pritisak zbog odluke da Miroslavu Miškoviću privremeno vrati pasoš. Vučinićev prigovor odbijen je kao neosnovan, izjavio je predsednik VSS i Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević, preneli su elektronski mediji.

Kako se navodi, odluka je doneta jednoglasno. Sudija Vučinić je krajem prošle godine podneo prigovor, tvrdeći da je zbog svoje odluke da Miškoviću privremeno vrati pasoš imao raspravu sa v.d. predsednika Višeg suda Aleksandrom Stepanovićem, što smatra pritiskom na svoju nezavisnost. Od Vučinića i Stepanovića su zatražene izjave tim povodom, a VSS je doneo odluku da je Vučinićev prigovor neosnovan.

Stepanović je u ranijim izjavama negirao da je na Vučinića vršen bilo kakav pritisak, ni u slučaju Miškovića, niti u bilo kom drugom predmetu. Vučiniću je, takođe, odlukom predsednika Apelacionog suda u Beogradu prošle sedmice odbijen prigovor na odluku da prema Godišnjem rasporedu u Višem sudu u Beogradu za 2014. više ne obavlja dužnost predsednika Posebnog odeljenja za organizovani kriminal.

Suđenje Miroslavu Miškoviću trebalo bi da se nastavi 23. januara.

Veliki procesi „Pukanić“ i „JSO“

Sudija Vladimir Vučinić predsedavajući je sudskog veća u još dva velika procesa – Sretenu Jociću, zvanom Joca Amsterdam, za ubistvo hrvatskog izdavača Ive Pukanića, i osmorici nekadašnjih oficira JSO za oružanu pobunu iz 2001. Nakon što je objavljena vest da je Vučinić napisao žalbu VSS zbog pritiska u slučaju Mišković, objavljeno je i da je smenjen sa mesta predsednika Specijalnog suda, na šta je stiglo objašnjenje da Specijalni sud nije posebni sud, već odeljenje Višeg suda, te da se sudije koje vode odeljenja smenjuju po ustaljenom rasporedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari