"Nije prvi put da država u vreme naprednjaka zloupotrebljava Poresku upravu" 1Foto: UM

U kompaniju SBB juče je stigao zahtev Poreske uprave, koja je, kako se navodi, „pokrenula po službenoj dužnosti postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak građana za poreskog obveznika Dragana Šolaka“, iako suvlasnik United Grupe godinama ne živi u Srbiji i nije poreski obveznik Srbije.

N1 navodi da prethodnih godina poreski organi nisu pisali ovakve zamolnice te da je ovo još jedna od metoda kojom vlast pokušava da utiče na suvlasnike United Grupe i obračuna se sa medijima koji ne žele da budu propagandna glasila.

„Osim što javno poznata činjenica da Dragan Šolak nije poreski obveznik Srbije nije poznata i poreskim organima, nije jasno koja je namera i ko je naložio ovo postupanje Poreske uprave“, navodi N1 uz podsećanje da mediji u vlasništvu United Grupe trpe konstantne pritiske državnih funkcionera i provladinih tabloida, da su novinari izloženi skoro svakodnevnim pretnjama i etiketiranju zbog nezavisne uređivačke politike, a da predstavnici vlade targetiraju suvlasnika United Grupe kao državnog neprijatelja.

„Dok mediji u vlasništvu United Grupe istražuju realne afere ministara i državnih funkcionera koji koriste poluge moći da bi se obogatili, vlast u Srbiji koristi silu i državne organe kako bi se obračunala s jednim od suvlasnika u internacionalnoj kompaniji United Group“, saopštavaju sa N1 dodajući da su advokati Dragana Šolaka izjavili da će sarađivati sa poreskim i svim drugim državnim organima ako im se obrate „čak i kad ne razumeju njihov zahtev i jurisdikciju“.

Dragan Šolak je u javnosti, odnosno režimskim tabloidima i na Pinku, predstavljen gotovo kao sam đavo – neko ko mrzi Srbe, huška na rat, priželjkuje ubistvo Vučića, mulja, laže i krade, i to uglavnom u tandemu sa Draganom Đilasom. Ovoj jezivoj propagandnoj mašineriji nemoguće je stati na put jer je podržana od strane vlasti, čiji predstavnici nemali broj puta „Đilasa i Šolaka“ optužuju za svašta. Posebno to čini zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji ne propušta priliku da „ovaj tandem“ pomene prilikom svakog gostovanja na televiziji. Iako su se Đilas i Šolak, prema rečima predsednika Stranke slobode i pravde, sreli dvaput u životu i nemaju nikakvu poslovnu saradnju.

Od Poreske uprave juče nismo dobili odgovor na pitanje zbog čega su Draganu Šolaku poslali zahtev za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak, kada on nije poreski obveznik Srbije. Međutim, za sagovornike Danasa nema dileme – ovaj zahtev je novi pritisak na N1 i njegovu uređivačku politiku.

– Imamo jednu američku televiziju, koja je luksemburška po potrebi, ali i domaća kada REM-u zatreba da dokaže opozicionu dominaciju televizijama i medijsku obespravljenost predsednika. Imamo i SBB, koji, naravno, služi tome da nam instalira 5G, a zna se čemu služi američka 5G mreža, da nam uvali korončinu i istrebi narod najstariji. A imamo i Šolaka koji ima da plaća poreze ovde makar ništa ne zaradio u Srbiji, pa nije on Novak Đoković. Više bi me, od akcija poreske uprave, iznenadilo da već nisu počeli decu da plaše Šolakom. „Doći će ti Šolak ako ne uradiš domaći na vreme!“ – duhovito poručuje urednik Cenzolovke Perica Gunjić, opisujući način na koji vlast i njeni mediji žele da predstave Dragana Šolaka.

Novinar i medijski analitičar Nedim Sejdinović podseća da nije prvi put da država u vreme naprednjaka zloupotrebljava Poresku upravu da bi disciplinovala neposlušne medije.

– Setimo se da je poreska tortura dovela do gašenja nedeljnika „Vranjske“, a da su je „Kikindske“ jedva preživele. Vlast Aleksandra Vučića ima nažalost sve poluge u rukama da se, bez ikakve kontrole i samokontrole, bahato obračunava sa svima onima koje je proglasila svojim neprijateljima. Treba reći da se ovakve akcije ne organizuju samo da bi se pojedini medij ili pojedinac „pripitomio“, već i da se pošalje poruka straha svima onima koji bi da podignu glas protiv autoritarnog režima. I u tome naprednjačka vlast uspeva: uspešno vladaju strahom, ljudima su ga uterali u kosti, zaključuje naš sagovornik.

Tabloidna satanizacija

U satanizovanju Dragana Šolaka svakako prednjači Informer Dragana J. Vučićevića. Ovo je samo prvih pet naslova koji vam izađu kada u pretragu ukucate „Šolak Informer“. Spisak je, naravno, mnogo duži. „LUDILO UZELO MAHA! Đilas i Šolak se vraćaju na stari zahtev, HOĆE DA ZABRANE VUČIĆU DA UČESTVUJE U KAMPANJI! NE DAJU MU ČAK NI DA GLASA!?! Tajkuni Dragan Šolak i Dragan Đilas, opsednuti mržnjom prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ponovo su u svoju bolesnu igru, kako bi se dočepali vlasti, aktuelizovali stari zahtev da Vučić treba zabraniti da učestvuje u predizbornoj kampanji, pa čak i da ga treba onemogućiti da glasa?!?“; „Đilas i Šolak dotakli dno! SBB sakrio na EON platformi Pinkov specijal „Progon“ u dve turske serije!“; „Raskrinkane mutne radnje tajkuna Dragana Šolaka!“; „Šolak muljao u celom regionu“; „Šolak i Đilas žigosali Srbe“…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari