U Kaluđerevu kraj Babušnice živi porodica Mišić. Njen najmlađi član Goran ima 32 godine. Odoleo je izazovima grada, ostao na selu i bavi se stočarstvom i poljoprivredom. Živi sa ocem, majkom, babom i dedom .
Goran je jedan od najmlađih stočara na području babušničke opštine. Čuva i najveće stado.

U Kaluđerevu kraj Babušnice živi porodica Mišić. Njen najmlađi član Goran ima 32 godine. Odoleo je izazovima grada, ostao na selu i bavi se stočarstvom i poljoprivredom. Živi sa ocem, majkom, babom i dedom .
Goran je jedan od najmlađih stočara na području babušničke opštine. Čuva i najveće stado. Ostao je na selu i ne namerava da ide u grad.
– Bilo je posla u gradu, ali me stočarstvo, poljoprivreda i život na selu privlače od malena. Odlučio sam da ostanem u selu i nijednog trenutka se nisam pokajao – kaže Goran.
U njegovom stadu je trenutno 130 grla, a planira da stado poveća za još pedeset grla. – To je moje životno opredeljenje – kaže Goran.
Na licu mesta smo se i sami uverili da je Goran uz pomoć svojih roditelja, dede i babe, napravio savremene objekte za čuvanje stoke.
– Objekte sam gradio uz pomoć oca i dede i sve to održavam uz njihovu i majčinu pomoć. Bez dobrih zgrada i njihovog dobrog održavanja nema ni kvalitetnog grla – kaže Goran.
Kaže da je u izgradnju ekonomskih zgrada uložio dosta novca. – Sve pare koje sam u jednoj sezoni dobio od prodaje jaganjaca, uložio sam u ove objekte koji su građeni za 200 ovaca. Čuvam pirotsku oplemenjenu ovcu i sada novu rasu „pergamu“. Videćemo kako će se ona pokazati. Ovce isključivo hranim senom, a leti idu na pašu. Jagnjad su izuzetnog kvaliteta, a mlečnost je zadovoljavajuća. Mleko prerađujemo u sir. Živimo od toga. Da ne čuvamo stoku, onda ne bismo imali ništa. Najviše se isplati kad prodamo jagnjad, a ovce se uglavnom jagnje dva puta godišnje – kaže Goran.
Gotovo sva njihova imovina pretvorena je u veštačke livade i problema sa obezbeđenjem hrane za stoku nemaju. – Kad zatreba nešto od stočne hrane kupimo po potrebi. Ova zima je bila blaga i ovce smo terali na pašu – kaže Goran, dodajući da poseduju kompletnu mehanizaciju.
Njegov deda Miloš kaže da Goran nastavlja porodičnu tradiciju. Kaže da je on svojevremeno čuvao četrdesetak ovaca, ali sad ih je više.
– Gorana nisam nagovorio da ostane na selu i čuva ovce, on je to sam odlučio. Drago mi je što je on sve to nastavio. Imajući u vidu kakva je situacija, da mnoge fabrike ne rade, bolje je da radi ovo nego da se skita i bude bez posla. Pomažem mu u poslu koliko mogu. Uglavnom radi sve sam, a dosta radi. Kad sve saberemo – ima neke računice. Goranu pomaže cela porodica – kaže deda, dodajući da bi voleo da se Goran uskoro oženi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari