Niko ne pominje sankcije Rusiji: Vrata najprestižnijih svetskih univerziteta otvorena za đake iz Srbije 1Foto: Stefana Savić

Vrata najprestižnijih evropskih i američkih univerziteta otvorena su za najbolje učenike Matematičke gimnazije i drugih srednjih škola, a to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji zbog rusko-ukrajinskog sukoba nije bila prepreka da najuspešniji đaci iz naše zemlje nastave studije u inostranstvu.

Neki od njih studiraju na univerzitetima iz čuvene Lige bršljana (Ajvi liga) što je termin za osam najprestižnijih američkih univerziteta, među kojima su Harvard, Kolumbija, Braun, Prinston, Jejl, Dortmut…pa je nejasno kako su ovi mladi primljeni (većina uz obezbeđene stipendije) uprkos tome što naša zemlja nije uvela sankcije Rusiji, a sin predsednika Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića nije.

Jovanović je, podsetimo, gostujući u jutarnjem programu televizije K1 rekao da njegovog sina nisu primili na Harvard, Stanford i još tri univerziteta jer Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

– Moj Mihajlo je u februaru aplicirao za Harvard, Stanford i još tri univerziteta Ajvi lige i prošao je na svih pet, obavio je intevjue i dobio mejl da će ga obavestiti o početku školske godine, proceduri upisa i tako dalje. U aprilu je stiglo identično pismo sa pet adresa u kome piše Mihajlo, tvoj upis je odložen, to je diskreciono pravo univerziteta. Zašto…Okreći telefone…Znate zašto? Zato što nismo uveli sankcije Rusiji – poentirao je Jovanović.

Objašnjavajući dokle se, kako je kazao, otišlo u krajnost i uz opasku da će „Srbija u jednom trenutku morati da donese odluku“ lider LDP je rekao i da je u školi njegovog sina u Edinburgu fantastičan profesor Rus zamoljen da više ne dolazi.

Prema saznanjima Danasa, mladi koji su tokom prethodne školske godine kao maturanti srednjih škola u Srbiji primljeni na strane univerziteta bez ikakvih problema su otišli na studije koje sada pohađaju na tim visokoškolskim ustanovama.

Igor Engi, Milica Vugdelić, Arsen Miković, Dušan Beguš, Nevena Stojković…neki su od sjajnih, sada već bivših đaka Matematičke gimnazije, koji su od ove školske godine studenti najpoznatijih stranih univerziteta.

Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić za Danas potvrđuje da su učenici dobili pune stipendije i bez problema otišli na studije u Englesku i Ameriku, tačnije na Kembridž, Oksford, Braun, Kolumbiju, Dortmut, MIT…

– I sada realizujemo saradnju o upisu naših učenika na Ekol Politehnik u Parizu bez problema. Naši učenici su, na primer, u sredu imali prijemni za Imperijal koledž. U toku je faza intervjua i prijava i sve teče bez ikakvih problema – kaže direktorka i potvrđuje da do sada niko nije ove aktivnosti dovodio u vezu sa sukobom Rusije i Ukrajine i činjenicom da naša država nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

Prema saznanjima Danasa, na studijama u inostranstvu je trenutno i četvoro bivših đaka Treće beogradske gimnazije, koji su prošle godine završili tu školu, a svi su bili u istom razredu. Sjajni Mihajlo Stojković, koji je bio i polaznik Regionalnog centra za talente Beograd 2 “trenutno studira na Stanfordu, Vina Krišnaradž je na Prinstonu, Ognjen Radoman u Notingemu, a Stefan Ćulafić je u Briselu“.

Na Prinstonu je i bivša učenica Zrenjaninske gimnazije Nađa Markov koja je , prema pisanju portala I love Zrenjanin, lane dobila pune stipendije za Harvard i Prinston.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari