Tužilaštvo potvrdilo da Željka Nikolaidis više ne rukovodi Odeljenjem za suzbijanje korupcije beogradskog VJT-a 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Tužiteljka Višeg tužilaštva u Beogradu (VJT) Željka Nikolaidis premeštena je sa pozicije rukovoditeljke Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije ovog tužilaštva, potvrđeno je Danasu u VJT-u.

Kako su istakli, Nikolaidis će rad nastaviti kao tužiteljka istog odeljenja kojim je donedavno rukovodila.

Iz tužilaštva nisu želeli da se osvrću na medijske spekulacije vezane za premeštaj tužiteljke Nikolaidis, napominjući da se radi o unutrašnjim organizacionim pitanjima rada, kao i u svakom drugom javnom tužilaštvu.

Ipak, ako je verovati pisanju portala nova.rs, teško da je premeštaj Nikolaidis bio puka formalnost. Kako su istakli, Nikolaidis je zatražila od glavnog tužioca Nenada Stefanovića da je razreši dužnosti rukovodioca odeljenja.

Kao navodni razlog, naveli su njeno neslaganje sa Stefanovićevom načinom rukovođenja odeljenjem za suzbijanje korupcije. Prema njihovim nezvaničnim saznanjima, razlog za zahtev je više puta ponovljeno grubo postupanje Stefanovića prema tužiteljki Nikolaidis.

Sopstvena nezvanična saznanja u toku dana iznela je i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić tvrdeći da se radi o “predstavi za javnost”.

„SNS tužilac Nenad Stefanović je SNS tužiteljki Željki Nikolaidis još u petak oduzeo službeno vozilo i ona je znala da će je skloniti, to i pričala. Samo ga je preduhitrila za vikend da izvuče maksimum iz te situacije. Zato dekolumbizacija Tužilaštva posle 17. decembra“, izjavila je Tepićeva.

„Nikolaidis i Stefanović blisko sarađivali“

Tepić je istakla da su Nikolaidis i Stefanović blisko sarađivali u prošlosti.

„Oni su oboje podjednako i bez ikakve razlike i rezerve zloupotrebljavali zakon i svoje tužilačke funkcije da bi hrabru policajku iz Valjeva Katarinu Petrović strpali iza rešetaka makar i na jedan dan, da bi maltretirali inspektora Milenkovića koji je otkrio slučaj ‘Jovanjica’ zbog ‘intervjua’ Dijane Hrkalović, da bi oteli predmet drugoj tužiteljki dok je na odmoru i tako podigli optužni predlog protiv mladog inspektora Isakova koji je bio sa inspektorom Milenkovićem kada su otkrili Jovanjicu i to nakon što je svedočio da mu je žao što je uhvatio državu u kriminalu, policiju, vojsku, kao deo najveće fabrike droge u Evropi. Kao i da bi smenili dve dugogodišnje i hrabre antikorupcijske tužiteljke Bojanu Savović i Jasminu Paunović“, navela je Tepićeva.

Izjava Marinike Tepić odnosila se sve slučajeve u kojima je bila uključena tužiteljka Nikolaidis.

Ona je, podsetimo, ispitivala policijskog inspektora Slobodana Milenkovića koji je predvodio akciju hapšenja Predraga Koluvije, vlasnika plantaže Jovanjica optuženog za neovlašćenu proizvodnju 1,6 tona kanabisa.

Tužilaštvo potvrdilo da Željka Nikolaidis više ne rukovodi Odeljenjem za suzbijanje korupcije beogradskog VJT-a 2
foto Antonio Ahel/ATAImages

Predmet VJT-a o Milenkoviću je iniciran nakon izjave bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović da inspektor “radi drogu”, a pauziran je pošto je njegov branilac podneo ustavnu žalbu. Milenkovićev branilac je postupak protiv svog klijenta javno okarakterisao kao pritisak zbog namere da otkrije pozadinu slučaja Jovanjica.

Nikolaidis je takođe potpisala optužni predlog protiv dvojice inspektora odeljenja za borbu protiv droga koje je predvodio Slobodan Milenković, a koji se terete za zloupotrebu službenog položaja, ali i zlostavljanje i mučenje.

Dok je radila u osnovnom tužilaštvu u Pančevu, ona je odbacila krivičnu prijavu Vojnog sindikata Srbije protiv dva oficira vojske koje su sumnjičili za zloupotrebu službenog položaja. Prema navodima prijave, oni su prekršili zakon dozvolivši grupi civila da vežbaju gađanje u vojnoj kasarni “Rastko Nemanjić” u Pančevu.

Među licima koja su, kako se tvrdilo u prijavi, vežbala gađanje bili su i Veljko Belivuk, kojem se sudi za više teških ubistava i druga dela, Aleksandar Stanković, ubijeni vođa navijača, Nenad Vučković pripadnik žandarmerije i Novak Nedić, generalni sekretar Vlade.

Premeštaj Nikolaidis je drugi put u mandatu glavnog tužioca Nenada Stefanovića da kadrovska pitanja VJT-a dolaze u fokus javnosti. Početkom godine, održano je nekoliko protestnih okupljanja zbog toga što su tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović premeštene van Odeljenja za suzbijanje korupcije beogradskog VJT-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari