Nikolić: Samo 13 odsto lekara u Beogradu u kovid ambulantama 1Foto: presscentar.rs

Još krajem avgusta obećano je da će se povećati kapaciteti u kovid ambulantama, međutim to nije bilo dovoljno da se izbegnu ogromne gužve, redovi, višesatna čekanja građana koji poslednjih dana odlaze u kovid ambulante.

Predsednica Udruženja za zaštitu prava izabranih doktora opšte medicine (UZPIDOMS), prim. dr Milica Urošević Nikolić kaže za Danas da je sve to posledica loše organizacije ali i manjka lekara.

– Ministar zdravlja kazao je da će se ojjačati kapaciteti kovid ambulanti ali sa postojećim kadrom to je nemoguće uraditi jer nema dovoljno lekara. Pored kovid pacijenta, mi imamo pacijente sa drugim zdravstvenim problemima, svakog septembra mi imamo neku epidemiju, nevezano za korona virus. Uz sve to lekari su angažovani i na vakcinalnim punktovima. Radimo na tri fronta – navodi sagovornica Danasa.

Da nedovoljan broj lekara radi u kovid ambulantama ilustruje podatak da samo 13 odsto od ukupnog broja lekara, koji su stalno zaposleni u beogradskim zdravstvenim ustanovama, radi u kovid ambulantama beogradskih domova zdravlja, njih oko 555.

Zbog toga je UZPIDOMS uputio dopis Ministarstvu zdravlja kako postojeći kapaciteti kovid ambulanti mogu da se ojjačaju.

Jedan od predloga bio je da se klinički lekari i lekari na specijalizacijama upute na privremeni rad u kovid ambulantama, ali i da se angažuju stalno zaposleni doktori iz  Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika ŽTP-a, kao i Instituta i Gradskog zavoda za javno zdravlje, za koje kažu da nisu dovoljno iskorišćeni kadar u borbi protiv pandemije.

Dr Urošević Nikolić ističe da je sa određenim izmenama organizacija rada mogla biti mnogo bolja.

– Mi hronično imamo lošu organizaciju. Pitanje je da li je to slučajno, odnosno da li je posledica nestručnosti rukovodilaca, ili namerno, jer je želja da što veći broj građana na kraju bude primoran da se o svom trošku leči privatno – dodaje dr Urošević Nikolić.

Kako napominje dodatan problem je i sam način rada u kovid ambulantama.

– Ambulantama je produženo radno vreme a pri tome postoji deo njih u kojima posle 16 časova nije moguće uraditi ni rendgen ni laboratoriju. Takođe brisevi se uzimaju do 20 časova. Zbog čega onda ambulante odnosno lekari u njima da rade do 22 časa kada bez nalaza testa, rendgena, laboratorije ne mogu da pomognu pacijentima na pravi način – ističe dr Urošević Nikolić.

Podsetimo, ministar zdravlja Zlatibor Lončar krajem avgusta kazao je da će kapaciteti kovid ambulanti biti pojačani, kako bi se zdravstveni sistem što bolje spremio za veći broj obolelih koji se očekuje u septembru.

On je tada kazao i da je cilj da se postojeće kovid bolnice što duže koriste za lečenje kovid pacijenata kako se ne bi odlagalo lečenje nekovid bolesnika.

Ipak, tri nedelje nakon ove izjave u Srbije je broj hospitalizovanih kovid bolesnika došao skoro do 4,000 tako da prema poslednjim najavama KBC Zvezdara od ponedeljka prelazi u kovid sistem ponovo, zbog čega su sve prethodno zakazane operacije u toj ustanovi odložene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari