Ninić: Koluvija je malj za udaranje Nebojše Stefanovića 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Krajnju zamisao predstave koju je režirao Aleksandar Vučić, a koja je počela intervjuom Predraga Koluvije, prvooptuženog u predmetu Jovanjica, još uvek ne možemo u potpunosti da sagledamo, kaže za Danas advokat Ivan Ninić, tumačeći efekte izjava predsednika Srbije kojima se relativizuje optužnica za neovlašćenu proizvodnju 1,6 tona kanabisa.

– Za sada, dve stvari su izvesne. Najpre, priča o Koluviji u potpunosti je istisnula iz pažnje javnosti činjenicu da se na administrativnoj liniji prelepljuju srpske tablice kosovskim grbom. Ovakve, veštačke afere, vremenski se uvek podudaraju sa nekim, po vlast neprijatnim, temama. Druga stvar vidljiva golim okom je da je priča o Koluviji iskorišćena kako bi se održala tenzija oko Nebojše Stefanovića, navodi Ninić.

Kako ističe, sudbina sudskog procesa koji se vodi protiv Predraga Koluvije ni na koji način ne može da utiče na rejting Srpske napredne stranke, pa je i samim tim fokus cele priče na drugom aspektu.

– Bio Koluvija osuđen ili oslobođen, za SNS nije od važnosti. Koluvija njih apsolutno ne interesuje, on je malj u rukama kojima treba udariti Nebojšu Stefanovića. Okrivljeni u nekim drugim postupcima su isto tako korišćeni, primera radi Miroslav Bogićević, kaže Ninić.

Upitan zbog čega je neophodno i dalje “udarati” po Stefanoviću, kada je već marginalizovan, Ninić ističe da on pokazuje elastičnost za koju je malo ko mislio da je sposoban.

– On ne ćuti. Na svaki napad, na svaku naslovnicu tabloida, on odgovara saopštenjem. Ta saopštenja, u kojima on kaže da je vlasnik tabloida koji ga napada neki tajkun, ili da Vučićeva porodica i on zahtevaju da se ustanovi istina, široj javnosti možda i ne govore mnogo. Ali to su poruke Vučiću, izgovorene njihovim rečnikom, kojima ih u neku ruku ismeva i uveren sam da one Vučića izuzetno iritiraju. Zato je važno i ovakvim primerima držati tenziju, iznova pokazivati Stefanoviću šta može da mu se desi ukoliko odluči da izađe u javnost sa nekim informacijama kojima kao dugogodišnji ministar policije svakako raspolaže, navodi Ninić.

Prema njegovim rečima, ovaj igrokaz u čijem je središtu Stefanović će se nastaviti do aprila i izbora, nakon kojih će Stefanović biti odstranjen iz dnevne politike.

– Vučić je čak i sam najavio da nas u narednim danima očekuje nastavak ove priče, poručujući da će sve da se sazna. Pretpostavljam da će pronaći nekog iz policije ko će, voljno ili nevoljno, nastaviti da produbljuje ovu tezu o nameštanju procesa Predragu Koluviji, ističe Ninić.

Na pitanje zbog čega su predstavnici vlasti dozvolili sebi da dođu u ovu situaciju, i zašto ceo slučaj nisu ugušili pre nego podizanja optužnice Ninić ističe da je u trenutku kada je priča došla do javnosti već bilo kasno da se to učini. Takođe, kako napominje, ne može se isljučiti da je postojao i izvestan pritisak iz inostranstva da se ovaj slučaj procesuira.

– Priča je vrlo brzo postala isuviše velika da bi tužilaštvo reklo da odustaje od krivičnog gonjenja. To je još jedan pokazatelj zašto je iz ugla vlasti od presudnog značaja da na mestu ministra policije bude neko ko je apsolutno lojalan. Takve istrage se sabotiraju još u policiji. Zbog čega je Stefanović odlučio da ovu istragu pusti samo on zna. Mi možemo da nagađamo da li to ima neke veze sa aferom Krušik ili ne, ali činjenica je da je policija imala operativne podatke ko je i čime se bavi Koluvija i pre nego što je uhapšen. Upravo je Jovanjica i seme razdora između Vučića i Stefanovića. U trenutku hapšenja Koluvije, Stefanović prestaje da bude čovek od poverenja i postaje unutrašnji neprijatelj broj jedan, kaže Ninić.

Pokušaj vlasti da iskoristi slučaj Jovanjica za unutarpartijske obračune, navodi Ninić, imaće katastrofalne posledice, ne samo po dalji tok suđenja.

– Ukratko, Koluviju je uhapsila policija na čijem je čelu bio kadar SNS-a. Tužilaštvo koje predvodi tužilac kojeg su oni izabrali podiglo je optužnicu. I sada je državni vrh, zajedno sa Koluvijinim advokatom, takođe funkcionerom SNS-a, odlučuje da sve to sabotira, relativizujući optužnicu i iznoseći tvrdnje da je proces montiran. Time oni zapravo govore da ljudi koje su oni postavili ne znaju da rade svoj posao. Gaze sopstvene institucije, ističe Ninić.

On napomnje da je nedozvoljenog upliva u sudske postupke bilo i ranije. Međutim, kako dodaje, ovakvo direktnog mešanja nije bilo.

– Taman kad smo mislili da smo dotakli dno, shvatimo da još uvek nismo. Ovakvi postupci predstavnika vlasti će sudski postupak u oba predmeta (Jovanjica 1 i 2) oterati u ćorsokak. Policajci koji se optužuju da su montirali proces tek treba da svedoče pred sudom i daju svoj opis događaja. U ovakvim okolnostima, nije isključeno da će neki od njih da obole od amnezije u pogledu najbitnijih činjenica. Isto tako ostaje da se vidi kakav će ovo efekat imati i na druge svedoke u postupku, kao i tužioca Sašu Drecuna. Najzad, ne treba zanemariti i kakva poruka se ovim tretmanom Koluvijinog intervjua šalje licima iz kriminogene sredine. Iz ovoga oni mogu da izvuku samo jedan zaključak – ukoliko budemo u taboru vlasti možemo da računamo na kakvu-takvu zaštitu, ističe Ninić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.