Niš: Američka vojska donira savremenu laboratoriju, aparat za testiranje COVID-19 još neupotrebljen 1Foto: Facebook/Direktor Klinike za kardiohirurgiju Niš

Direktor Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić najavio je danas da će Medicinski fakultet u Nišu dobiti od Evropske komande američke vojske laboratoriju za genetska istraživanja i tipizaciju tkiva vrednu skoro milion dolara. 

Milić je u rekao da je tender o nabavci opreme završen 6. aprila, kao i da su realna  očekivanja da laboratorija bude potpuno funkcionalna u septembru.

„Medicinski fakultet, grad Niš i naša država dobiće najmoćniju laboratoriju za genetska istrazivanja i tipizaciju tkiva ne samo na Balkanu već u Evropi“, naveo je Milić u objavi na svom Fejskub profilu.

On je napisao da je spisak opreme koju će donirati američka vojska „fascinantan“, a da će se među opremom nalaziti i gentski skener čija je vrednost na tržištu 260.000 evra bez poreza, dok je vrednost prateće laboratorijske opreme, specijalnih fižidera, pipeta, termociklera i drugih instrumenata 150.000 evra bez PDV-a.

Milić je nedavno podsetio da je Klinika za kardiohirurgiju Kliničkog centra Niš u novembru 2019. dobila na poklon od Evropske komande američke vojske najmoderniji i najsavremeniji aparat „Real Time PCR – Quant Studio 5“ koji nadležne svetske institucije preporučuju za ispitivanje biološkog materijala na prisustvo korona virusa.

Aparat je, kako je naveo, u stanju da analizira 96 uzoraka ođednom, a rezultati se dobijaju za dva sata, tako da omogućuje da se u roku od 24 sata uradi oko 1.200 analiza.

Milić je istakao da je Klinika za kardiohirurgiju spremna da organizuje rad na tom aparatu ili da ga prebaci na korišćenje tamo gde nadležni organi procene da je najpotrebniji. Milićev predlog za sada je ostao bez odgovora i reakcije nadležnih u Srbiji, iako se stalno govori o važnosti što masovnog testiranja u cilju suzbijanja epidemije korona virus.

Jedini odgovor zdravstvenih vlasti dala je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević na pres konferenciji Vladinog kriznog štaba, navodeći da se aparat ne koristi jer „nisu zadovoljeni drugi uslovi, poput testova i pomoćnog materijala“, ne precizirajući o kojim testovima i materijalu je reč. Ona je rekla i da je ukupni kapacitet Srbije u ovom trenutku oko 4.500 testova dnevno, što  kako je navela, zadovoljava trenutne potrebe naše zemlje.

U Nišu analizu uzoraka na korona virus radi laboratorija Instituta za javno zdravlje Niš i laboratorija Veterinarskog specijalističkog instituta i njihov ukupni dnevni kapacitet je 400 testova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari