Odbačene sve četiri prijave Kliničkog centra protiv Klinike za kardiohirurgiju u Nišu zbog navodnog neetičkog postupanja 1Univerzitet Niš: Foto: V. Torović

Komitet za profesionalnu etiku Univerziteta u Nišu odbacio je prijave Kliničkog centra protiv Klinike za kardiohirurgiju zbog navodnog neetičkog postupanja u četiri slučaja, među kojima je i naučno ispitivanje tromboze kod kovid bolesnika pre tri i po godine, saopštio je dr Dragan Milić, direktor ove klinike.

„Po dve prijave podneli su v.d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš Zoran Perišić i šef katedre UNO Hirurgije Miroslav Stojanović. Cela naša Klinika zahvalna je svim članovima Komiteta za profesionalnu etiku Univerziteta u Nišu na akademskoj čestitosti. Opšti interes i Istina bili su danas iznad ličnih animoziteta, netrpeljivosti i ljubomore. Verujemo u Pravdu za koju vredi boriti se“, objavio je dr Milić na Fejsbuku.

Direktor Kardiohirurgije je dodao da sada još čekaju odluku Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, kojem je uprava UKC na čelu sa dr Perišićem podnela krivičnu prijavu protiv zaposlenih zbog navodnih propusta prilikom izvođenja studije 2020. godine, tokom vanrednog stanja, kojom je ispitivana sklonost kovid pacijenata ka oboljevanju od tromboze, koja se ispostavila kao jedna od najvećih problema te infekcije.

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu kazali su za Danas da „proveravaju navode“ ove prijave podnete protiv zaposlenih na Kardiohirurgiji zbog „postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja iz člana 359. stav 1. Krivičnog zakonika i krivično delo falsifikovanje isprave iz člana 355. stav 1. KZ“.

Klinika za kardiohirurgiju
Klinika za kardiohirurgiju: Foto UKC Niš

Prema nezvaničnim informacijama, uprava UKC predvođena dr Perišićem sumnja da je na Kardiohirurgiji navodno ispitivano značajnije manje pacijenta od broja koji je naveden u naučnom radu, te da je bilo proceduralnih problema.

Dr Milić je negirao zloupotrebe tokom istraživanja, navodeći da je ono rađeno po standardnoj proceduri, bez eksperimentisanja, kroz analizu iz kapi krvi, koja se redovno radi kod njihovih pacijenata pre kardiohirurških operacija.

Odbačene sve četiri prijave Kliničkog centra protiv Klinike za kardiohirurgiju u Nišu zbog navodnog neetičkog postupanja 2
Foto: Facebook/Dragan Milić

On je ocenio da je pozadina tog „režiranog napada“, „jednog u nizu“- rad klinike koji „iskače“ iz sistema i politika.

Jedan od tri ključna razloga je besplatni rad zaposlenih na Kardiohirurgiji vikendima, u trajanju od 46 dana, kojim su prošle godine uspeli da potpuno očiste liste čekanja, rekao je on.

Prema njegovim rečima, razlog je i to što je Kardiohirurgija nedavno od nadležnih državnih organa zahtevala da se imenuje novi direktor UKC Niš, pošto je dr Perišić ispunio uslove za penziju 15. februara ove godine, kao i da se svi članovi Upravnog odbora UKC, njih troje, koji su svi iz Beograda, zamene članovima iz Niša ili sa juga Srbije.

Bitan razlog za „napad na kliniku“, dodao je, jeste i njegova najava o mogućem političkom angažmanu i izlasku na predstojeće lokalne izbore, kroz formiranje grupe građana, u kojoj će biti njegove kolege i uspešni pojedinci iz drugih profesija.

„Ona je izazvala strah kod ‘večitih’ lokalnih funkcionera da će možda njihova vlast biti ugrožena jer će Nišlije imati priliku da podrže autohtonu grupu ljudi koja se zalaže za slobodan Niš u kojem će se pitati i o kome će odlučivati isključivo njegovi građani, a ne politički sekretari koji će im iz Beograda daljinskim upravljačem krojiti sudbinu“, kazao je on.

Dr Milić je najavio da on i njegovi istomišljenici neće odustati od svojih planova i uverenja, bez obzira na cenu, pa „makar to značilo i da će ih hapsiti jer su gazili zelenu površinu“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari