"Cilj je da niška Kardiohirurgija izgubi status klinike": Izbor dr Dragana Milića za redovnog profesora opet odložen 1Dr Dragan Milić: Foto Printscreen/N1

Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju dr Dragan Milić saopštio je da je njegov izbor za redovnog profesora Medicinskog fakulteta drugi put blokiran, zbog čega bi on već sledećeg meseca mogao da bude otpušten sa fakulteta, „sa ciljem da Kardiohirurgija izgubi status klinike, pošto više neće imati odgovarajuće fakultetske nastavnike“.

Dekanica Medicinskog fakulteta dr Dobrila Stanković- Đorđević negirala je sve Milićeve informacije i tumačenja, navodeći da su oni „potpuno neargumentovani“, a da fakultet u ovom slučaju postupa isključivo u skladu sa pravnim aktima ustanove.

„Komisija za pisanje referata za moj izbor u zvanje redovnog profesora, koju je odredio Senat Univerziteta u Nišu, predala je još 13. februara ove godine službama Medicinskog fakulteta pozitivno mišljenje za moj izbor. Danas su, međutim, zakazali sednicu Katedre za hirurgiju koja treba protivzakonito da odredi novu Komisiju, jer je ova sadašnja dala pozitivno mišljenje. Tragikomično“, naveo je dr Milić, inače vanredni profesor Medicinskog fakulteta, na svom Fejsbuk profilu.

On je dodao da je dekanica fakulteta dr Stanković- Đordjević „bila u obavezi po Zakonu da stavi Izveštaj Komisije na uvid javnosti u roku od pet dana, dakle do 19. februara, ali da ona to još uvek nije učinila“.

„Cilj je da 10. aprila ostanem bez zvanja i posla na Medicinskom fakultetu, kako bi po Zakonu naša Klinika za kardiohirurgiju izgubila status Klinike, jer nema potrebne nastavnike u svojim redovima. Pošto plan o prestanku rada klinike zbog nedostatka reagenasa nije uspeo- reagensi treba da stignu do kraja ove nedelje, kreće se u Plan B, da profesor sa tri specijalizacije- iz opšte hirurgije, vaskularne hirurgije i kardiohirurgije, ostane bez posla i mogućnosti da uči studente i mlade lekare. Sjajan uspeh Medicinskog fakulteta u Nišu“, naveo je.

Dr Milić je za Danas precizirao da njegov ugovor kao vanrednog profesora na Medicinskom fakultetu ističe 10. aprila, a da nakon toga neće moći da ostane u tom zvanju jer je Komisija predložila njegov izbor u više zvanje redovnog profesora, a konkurs, koji se završava izborom ili neizborom, nije okončan.

On je dodao da Kardiohirurgija, da bi imala status klinike, mora da ima dva nastavnika sa Medicinskog fakulteta, od kojih jednog iz matične grane.

„Mi imamo tri nastavnika- kardiohirurga, anesteziologa i imunologa. Kardiohirurg, odnosno nastavnik iz matične grane sam samo ja. Na klinci imamo dva asistenta- kardiohirurga, ali oni još nisu doktorirali. Ja sam njihov mentor, pa oni neće ni moći da doktoriraju, jer neće imati mentora u nastavi“, rekao je dr Milić.

"Cilj je da niška Kardiohirurgija izgubi status klinike": Izbor dr Dragana Milića za redovnog profesora opet odložen 2
Medicinski fakultet Niš: Foto V. Torović

Dekanica Medicinskog fakulteta dr Stanković- Đorđević je, pak, za Danas kazala da je aktuelna Komisija za pisanje izveštaja po konkursu za izbor vanrednog ili redovnog profesora na Klinici za kardiohirurgiju „dostavila fakultetu dva izveštaja od kojih nijedan nije bio pravno valjan“, zbog čega se ušlo u dalju proceduru u skladu sa aktima niškog Univerziteta.

Prema njenim rečima, Senat Univerziteta u Nišu je 18. decembra prošle godine doneo odluku o imenovanju petočlane Komisije, a svi njeni članovi su uredno o tome obavešteni.

„Prema članu 18. stav 1. Pravilnika o postupku sticanja zvanja i zasnivanja radnog odnosa nastavnika Univerziteta u Nišu, Komisija je imala zadatak da u roku od 30 dana sačini Izveštaj o ispunjenosti uslova kandidata za izbor. Članovima Komisije dostavljena je Odluka Senata o njihovom imenovanju, u kojoj je između ostalog precizno naveden pomenuti rok“, navela je.

Ona je dodala da je Komisija dostavila fakultetu dva izveštaja- od kojih je jedan bio blagovremen, ali nije bio potpisan od većine članova Komisije, dok je drugi bio potpisan od većine članova, ali je predat nakon isteka predviđenog roka.

„Pošto nisu bili pravno valjani, Izveštaji nisu mogli da budu stavljeni na uvid javnosti. Prema članu 18. stav 2. Pravilnika, ukoliko Komisija ne preda Izveštaj u predviđenom roku, dekan je u obavezi da o tome obavesti Naučno- stručno veće Univerziteta, što sam ja i učinila. U tom slučaju, na predlog katedre, Izborno veće Fakulteta predlaže novu komisiju i predlog upućuje Naučno-stručnom veću Univerziteta. Zbog toga je zakazana sednica Katedre za hirurgiju“, navela je ona.

Dekanica Medicinskog fakulteta je potvrdila da su ovoj ustanovi od početka realizacije konkursa za izbor redovnog ili vanrednog profesora sa Klinike za kardiohirurgiju stigle „pritužbe sa dokazima o plagijarizmu“, odnosno dopisi u kojima se tvrdi da je dr Milić „plagirao naučni rad“.

„Da li su one relevantne pri odlučivanju? Relevantne su i razmatraju se prilikom odlučivanja o izboru kandidata na Izbornom veću isključivo one pritužbe koje se dostave fakultetu tokom uvida javnosti u izvešaj Komisije“, dodala je dr Stanković- Đorđević.

Dr Milić je, inače, krajem novembra prošle godine prvi put saopštio da nije izabran za redovnog profesora Medicinskog fakulteta, već je izborna procedura „vraćena na početak“.

On je na Fejsbuk profilu naveo da Naučno- stručno veće medicinskih nauka Univerziteta 23. novembra  „oborilo“ zakonito predloženu Komisiju za pisanje referata za njegov izbor u zvanje redovnog profesora Medicinskog fakulteta, a da je šef katedre za hirurgiju na tom fakultetu dr Miroslav Stojanović protivpravno predložilo „oktroisanu“ Komisiju, koju je trebalo da čini samo jedan član, profesor iz Beograda, i niko iz Niša.

Mada je, kako je naveo, Izborno veće Medicinskog fakulteta velikom većinom izglasalo Komisiju koju čine dva nastavnika sa niške katedre za hirurgiju i jedan nastavnik iz Beograda, na Naučno- stručnom veću Univerziteta nije potvrđen njen izbor, već je „na zahtev“ dekanice dr Dobrile Stojanović- Đorđević i šefa katedre dr Stojanovića, doneta „protivzakonita odluka da se ceo proces vrati na početak Katedri Hirurgija“.

„’Dobronamerni’ profesori skrenuli su mi pažnju da ću biti izbačen sa fakulteta ukoliko hitno ne odustanem od ideje stvaranja Instituta za kardiovaskularne bolesti u Nišu, naša Klinika za kardiohirurgiju ne prestane sa radom vikendima i ne vrati listu čekanja jer rušimo sistem, ne odustanem od izlaska na lokalne izbore u Nišu (što je najavio, prim. aut.) i ne podržim produženje radnog odnosa direktoru UKC Nis (dr Zoranu Perišiću) i nakon njegovog odlaska u penziju koji treba da se desi 15. februara 2024. jer je to odluka ’viših’ struktura, ne pomenuvši kojih“, naveo je dr Milić.

On je vraćanje njegovog izbora na početak nazvao „skandalom“ i „drskim, bezobzirnim i protivzakonitim ponašanjem koje je nedopustivo za akademsku zajednicu“, poručujući „svim ’nadležnim‘ institucijama i pojedincima koji ih predstavljaju da nikada neće odsustati od svojih principa i ideja, ma koliko ga to lično koštalo“.

Dekanica Medicinskog fakulteta dr Stanković- Đorđević je i tada negirala sve optužbe, navodeći da je netačno da da je Komisija za pisanje izveštaja za izbor dr Milića u zvanje redovnog profesora „izabrana zakonito od strane Izbornog veća fakulteta“ jer ovo Veće samo utvrđuje predlog, a Komisiju bira isključivo Naučno- stručno veće za medicinske nauke Univerziteta.

Prema njenim rečima, univerzitetsko Naučno- stručno veće za medicinske nauke tada nije prihvatilo predlog Izbornog veća Medicinskog fakulteta jer su zauzeli stav da za izbor u zvanje redovnog profesora- kardiohirurga Komisiju treba da čine kardiohirurzi i eventualno vaskularni hirurg, „a ne ortoped i neurohirurg, kako je predloženo od strane Katedre za hirurgiju i Izbornog veća fakulteta“.

"Cilj je da niška Kardiohirurgija izgubi status klinike": Izbor dr Dragana Milića za redovnog profesora opet odložen 3
Dobrila Stanković Đorđević: Foto Jugmedia

Iako je, prema Pravilniku, Naučno- stručno veće Univerziteta imalo pravo da samoinicijativno donese odluku o formiranju Komisije koja je drugačija od predloga Izbornog veća, većina njegovih članova se izjasnila da to ne učini, već da se o tome, kao najkompetentniji, izjasne nastavnici Katedre za hirurgiju, kako predviđa Statut Medicinskog fakulteta.

„Sa punom odgovornošću tvrdim da u vreme rukovodstva sadašnje uprave fakulteta nijednom nastavniku i saradniku nije osporen izbor u zvanje ako je ispunjavao uslove i da nije izabran niko ko nije ispunjavao uslove“, kazala je.

Ona je izrazila sumnju u tačnost izjave dr Milića da mu je „bilo ko ukazao da će biti ‘izbačen sa Fakulteta’ ukoliko ne odustane od svojih navodnih zahteva“.

„Da bi se takvi navodi proverili, potrebno je da navede imena ‘dobronamernih profesora’- u protivnom takve tvrdnje su vid manipulacije“, rekla je ona.

 

Etički komitet Univerziteta odbacio prijavu plagijarizma protiv dr Milića

Komitet za profesionalnu etiku Univerziteta u Nišu nedavno je odbacio „prijavu plagijarizma“ protiv dr Milića, koju su u vreme trajanja konkursa za njegov izbor u zvanje redovnog profesora podneli dr Milan Višnjih, bivši dekan Medicinskog fakulteta, kao i „grupa nastavnika i saradnika“ tog fakulteta, potvrđeno je Danasu.

U prijavi „nastavnika i saradnika“, u koju je Danas imao uvid, tvrdi se da je dr Milić „zvanično dokazani plagijator od strane eminentnog medicinskog naučnog časopisa ’Srpski arhiv za celokupno lekarstvo‘, što je objavljeno u Obaveštenju o povlačenju njegovog rada iz štampe“.

„Uredništvo časopisa je rad iz 2004. godine povuklo iz štampe jer po njihovim navodima navedeni rad čini prevod sa engleskog jezika na srpski originalnog rada drugih autora koji je objavljen u stranom časopisu (čist plagijarizam)“, citirali su oni.

Grupa „nastavnika i saradnika“ je, uz prijavu, dostavila i obaveštenje o povlačenju rada „Sindrom sistemskog zapaljenskog odgovora kod hirurških bolesnika sa sepsom“ grupe autora, na čelu sa dr Milićem, sa ovakvim obrazloženjem.

Obaveštenje je potpisao glavni i odgovorni urednik časopisa „Srpski arhiv za celokupno lekarstvo“ dr Pavle Milenković.

Dr Milić nije želeo da komentariše ovakvu prijavu i navode u njoj.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari