Niš, grad sa najviše prijavljenih slučajeva trgovine ljudima u Srbiji 1Foto: V. Torović

Ibro Ibrahimović, iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima, izjavio je da je Niš grad sa najvećim brojem registrovanih slučajeva trgovine ljudima u Srbiji.

„Do sada je evidentirano oko 260 slučajeva. Ono što je važni je kad se radi o trgovini ljudima je da prave razmere ovog fenomena nisu još poznate jer žrtve uglavnom ne prijavljuju eksploataciju, bilo da je radna ili seksuana“, rekao je Ibrahimović na stručnom skupu „Da li život ima cenu? Trgovina ljudima i drugi oblici nasilja u lokalnim samoupravama“, održanom u Gradskoj kući u Nišu.

On je precizirao da su žene i dalje najčešće žrtve trgovine ljudima.

„Ne postoji kategorija žena koja se ističe, pošto žrtve mogu biti i bogate i obrazovane žene, a ne samo siromašne i neobrazovane“, konstatoao je Ibrahimović.

Slađana Čaprić iz Ministarstva za zapošljavanje, boračka pitanja i socijalni rad rekla je da je prevencija najvažnija i da se zaposleni u Sektoru za socijalnu zaštitu kontinuirano njome bave.

„Prevencija se odnosi na identifikaciju samih žrtava. Još pre tri i po godine otvoreno je Prihvatilište za smeštaj žrtava trgovine ljudima, u kome ih zbrinjavamo i pomažemo im da se vrate normalnom životu“, kazala je ona.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari