Litija u čast Svetog Vasilija koji je “spasio” Duvanište od kasetnih bombi 1Foto: V. Torović

U naselju Duvanište večeras je održana litija u čast Svetog Vasilija, sveca Srpske pravoslavne crkve, za koga Nišlije veruju da je ih „spasio“ od kasetnih bombi koje je NATO avijacija bacila 12. maja 1999. godine jer tada niko nije poginuo.

U litiji je bilo nekoliko stotina građana, koje je predvodio vladika niški Arsenije, sa sveštenstvom.

„Bio je lep, topao i sunčan dan, nismo išli u školu. Nas stotinak je bilo na igralištu, kad smo začuli avione. Jedan je proleteo baš nisko, i mi smo potrčali… Sećam se da su neki vrištali „avioni, avioni“. Majke su dozivale decu. Čim sam ušao u stan čuvao sam eksploziju“, priseća se Dušan Ilić, strašnog kako je bilo tog 12. maja pre 23 godine.

Da, dodaje on, nikad neću da zaboravim taj zlokobni zvuk aviona.

„I sad kad imam 35 godina, nekako mi je neprijatno kad čujem avione. Posle su pričali da je pilot video da ima puno ljudi, da nije hteo da bombarduje… Ne znam da li je to tačno, ali sam siguran da bi mnogo nas poginulo ili bilo ranjeno da su odmah pale kasetnne bombe“, kaže Ilić.

I Nenad Stoilković se dobro seća dana kad je Duvanište zasipano kasetnim bombama.

„Bio sam u stanu kad su avioni proleteli. Mislio sam da samo nadleću, ali onda su se začule eksplozije. Izašao sam na terasu i video da su pogodili autobuse „Niš ekspresa“ koji su tu bili parkirani. Znam da je samo jedan čovek iz komšiluka ranjen jer ga je pogodio geler na ulazu zgrade“, priča Stoilković.

On veruju da je Sveti Vasilije zaštitio stanovnike Duvaništa, te da je potpuno opravdano što je sagrađena crkva njemu posvećena, i što se svake godine održavaju litije.

„Kod Banovine je poginulo mnogo ljudi, dosta je i ranjeno. U Duvaništu je bilo mnogo dece na igralištu, ali nijedno nije ranjeno. To je ipak čudo“, smatra ovaj Nišlija.

U Duvaništu je izgrađena crkva posvećena Svetom Vasiliju jer niko nije poginuo, ali je 11 ljudi bilo povređeno.

NATO je prvi put bacio kasetne bombe na urbani deo Niša 7. maja 1999. godine  kod Tvrđavske pijace i Kliničkog centra, kad je poginulo 16 građana, a ranjeno je 18 ljudi.

U Nišu od 2000. godine građani i vernici organizuju litije u slavu i zahvalnost Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 
Litija u čast Svetog Vasilija koji je “spasio” Duvanište od kasetnih bombi 3
Litija u čast Svetog Vasilija koji je “spasio” Duvanište od kasetnih bombi 4

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari