"Nisam znao da imam dug dok nije stigla presuda": RTS tužio svog bivšeg urednika zbog TV pretplate 1Foto: M.Pudar/Danas

Nekadašnjem komentatoru Televizije Beograd, novinaru i uredniku Dušanu Sekuliću, koji je svoj radni vek završio kao dopisnik Večernjih novosti iz Berlina, sa računa je skinuto 82.000 dinara na ime izvršenja sudske presude za zaostali dug TV pretplate iz 2005. godine.

On je jedan od više desetina hiljada građana Srbije koji su se „opekli“ sa TV pretplatom. Kako Dušan Sekulić objašnjava za Danas, za sve ove godine on uopšte nije ni znao da ima nekakav dug, a jedino obaveštenje koje je primio bilo je ono od sudskog izvršitelja da su mu skinuta novčana sredstva sa računa gde prima penziju.

„Ja bih svoju obavezu platio da sam znao da je imam, pa ko je lud da pusti da mu se dugovi gomilaju i da posle plaća troškove suda. Mislim da je na delu državna hajdučija jer nije u redu da plaćam za neažurnost suda, koji od 2012. do 2021. godine nije bio u stanju da završi svoj posao“, kaže novinar koji je u analima srpskog auto sporta i relija ostao upamćen kao pero koje je pre 47 godina zabeležilo čuvenu reportažu „Zastava na Kilimandžaru“.

Za one koji pamte i sećaju se programa Televizije Beograd, Dušan Sekulić bio je član čuvene komentatorske četvorke, zanimanja kojeg više nema, sa kolegama Draganom Nikitovićem, Simom Gajinom i Milicom Lučić Čavić.

Ipak, ni njega nije po povratku sa službe iz inostranstva zaobišla „kafkijanska“ sudbina sa srpskom administracijom i sudovima. Mnogi su građana prošli „ko bosi po trnju“ sa TV pretplatom. Kaže da je najviše šokiran načinom na koji je sve urađeno, i da nikakava saznanjea sve ove godine nije imao o nekakvom dugu.

„Iako je rečeno u javnosti da se zastareli dugovi otpisuju, ja sam tužen za dug od 2005. do 2012. godine, u periodu dok sam bio u inostranstvu, a kasnije po povratku u zemlju dok sam boravio u Kumanu, kod Zrenjanina. RTS je tužio mene, bivšeg kolegu da ne plaćam, TV pretplatu na svojoj beogradskoj adresi, a da nikoga nisu nijednim slovom obavestili da imaju potraživanja“, priča Dušan i dodaje da je u jedinom pisanom dokumentu koji je dobio, a to je bio zaključak, navedeno da je „izvršenje sprovedeno u celosti i postupak je obustavljen pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu“.

„Što je najgore od svega, uopšte nisam znao da sam tužen. Naravno da bih nešto preduzeo. Naravno da bi platio račune, da sam uopšte zano da ih imam. Za sve sam, nakon 17 godina od tog njhovog duga, saznao kad je bilo kasno da se bilo šta ispravi“, završava Dušan Sekulić.

RTS ima desetiha hiljada tužbi, kako saznajemo. Ipak, ni jedan dug po osnovu potraživanja za TV pretplatu RTS nije otpisao. Pre dve godine ova TV kuća je pokrenula postupak prinudne napalte desetine hiljada tužbi, kada su stupile na snagu izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju i sudovi počeli da ustupaju izvršiteljima na stotine hiljada izvršnih predmeta starijih od tri godine.

Ukupna potraživanja RTS-a po ovom osnovu iznosila su 53 milijarde dinara. Najveći broj slučajeva zabeležen je u Beogradu, ali zbog nekompletnih predmeta, i umrlih dužnika, izvršenja negde i nisu moguća.

Dužnici koji imaju novca i vremena, uzvraćaju kontratužbama za kršenje prava na suđenje u razumnom roku i za nezakonito postupanje, uz postavljanje odštetnih zahteva, saznajemo.

Zakon o radio-difuziji, kojim je bila propisana obaveza plaćanja RTV pretplate, važio je do 2014, kada je donet Zakon o javnom medijskom servisu, gde se predviđa plaćanje takse za javni servis, preko računa za struju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari