Niška Kardiohirurgija radi analize za utvrđivanje virusa HIV-a i drugih infektivnih bolesti 1Klinika za kardiohirurgiju: Foto UKC Niš

Klinika za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš počela je da radi laboratorijske analize za utvrđivanje infektivnih i seksualno prenosivih bolesti, pre svega HIV-a i hepatitisa, saopštio je direktor ove klinike dr Dragan Milić.

On je precizirao da se ovakve analize rade u laboratoriji Klinike, a savremenu metodu koja to omogućava uveo je tim  dr Milana Lazarevića.

„HIV-1 test, koji je počeo da se radi na našoj klinici, čini sastavni deo u lečenju AIDS-a i ova metoda pruža najranije i najtačnije indikacije uspeha lečenja. Do sada su se uzorci slali u Beograd i na rezultate se dosta dugo čekalo. Od sada pacijenti u Nišu i sa juga Srbije istog dana od uzorkovanja dobijaju rezultate na osnovu kojih se određuje dalji terapeutski pristup. Analiza i dijagnostika je 95 odsto kompjuterizovana te je mogućnost za grešku svedena na minimum“, naveo je Milić na društvenim mrežama.

Niška Kardiohirurgija radi analize za utvrđivanje virusa HIV-a i drugih infektivnih bolesti 2
Dr Dagan Milić: Foto privatna arhiva

Pacijenti će u ovoj laboratoriji moći da detektuju i druge infektivne i seksualno prenosive bolesti, poput herpesa, hlamidije, gonoreje ili humanog papiloma virusa.

Prema Milićevim rečima, u većini zemalja u svetu radi se kvalitativna analiza manuelnim putem, što povećava rizik od greške, a ne automatizovano, kao u laboratoriji Klinike za kardiohirurgiju.

„Ovo je još jedan dokaz da u Nišu naši mladi stručnjaci mogu da rade najzahtevnije i najkomplikovanije metode dijagnostike i lečenja. Samo im treba dati šansu“, zaključio je on.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari