Niška Ortopedija operiše i popodne zbog ukidanja liste čekanja: UKC podržao akciju nakon kritika Kardiohirurgije koja je ukinula liste operišući vikendom 1UKC Niš: Foto Beta/Saša Đorđević

Klinika za ortopediju u Nišu, na kojoj se između ostalog na ugradnju veštačkog kuka čeka do novembra 2025. godine, ubuduće će operisati svakog radnog dana popodne, kako bi smanjila, pa i eliminisala liste čekanja, saopštio je niški Univerzitetski klinički centar.

Niška Ortopedija će operisati pacijente sa svoje liste čekanja, ali i one sa listi Instituta za ortopediju Banjica i drugih zdravstvenih centara u Srbiji.

Uprava Univerzitetskog kliničkog centra se “pohvalila” ovakvom odlukom nakon dogovora “sa nadležnima iz Direkcije Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje”, koji je, inače, ovih dana pozvao pacijente koji najduže čekaju na ugradnju veštačkog kuka i kolena da, ukoliko žele, izaberu neku drugu državnu zdravstvenu ustanovu.

Uprava UKC je učešće u ovakvoj, kako je kazala, “misiji”, objavila na zvaničnom veb- sajtu, pod oznakom “Važno obaveštenje”.

Još prošlog meseca v. d. direktora UKC dr Zoran Perišić, kao i ministarka zdravlja Danica Grujičić i pojedini lekari javno su kritikovali nišku Kliniku za kardiohirurgiju koja je eliminisala liste čekanja za operacije kroz dopunski rad rad vikendom, i to bez finansijske nadoknade, sugerišući da je rezultat te klinike “diskutabilan”, odluka “marketinška”, lekari koji tada ulaze u salu “umorni”, a podaci o broju obavljenih operacija navodno netačni.

Kardiohirurgija, koja je 10. aprila ove godine saopštila da je nakon skoro stotinu dana i 12 uzastopnih besplatnih radnih vikenda ukinula liste čekanja, pritom ne čekajući saglasnost Ministarstva zdravlja za takvu akciju, inače zatraženu još u decembru prošle godine, oštro je negirala takve optužbe, dostavljajući medijima kao dokaz za svoje tvrdnje i video- snimke operativnih protokola.

“Tokom radnih dana, lekari Klinike za ortpediju UKC Niš operisaće i tokom popodnevnih sati, za šta je uprava UKC, osim dodatne, treće operacione sale, obezbedila sve što je neophodno- ugradni i potrošni materijal, ljudstvo i svu opremu, kako bi se rad odvijao nesmetano i u kontinuitetu sve dok to bude bilo potrebno”, naveli su sada u upravi UKC.

“Plan je da se u toku prepodneva obavljaju operacije pacijenata koji se nalaze na listi čekanja za hiruršku ugradnju veštačkog zgloba u našem UKC, a da se svake sedmice, od ponedeljka do petka, u popodnevnim satima, operišu po dva pacijenta iz našeg UKC, kao i iz drugih zdravstvenih ustanova koji se nalaze na jedinstvenoj listi čekanja za ugradnju veštačkih zglobova, i kojima će biti ponuđeno da budu operisani u Nišu. Smatramo da ovakvom organizacijom rada možemo da doprinesemo smanjenju pre svega naše, a i zajedničke liste čekanja za sve pacijente u Srbiji”, kazali su u upravi.

Oni su još kazali da je plan da se na ovaj način do kraja godine operiše 350 do 400 pacijenata koji se nalaze na objedinjenoj republičkoj listi čekanja, odnosno 50 do 70 pacijenata sa liste čekanja Instituta za ortopediju Banjica, kojima će se za početak izaći u susret, a i pomoći kolegama.

“Ovo nije solidarnost da se pomogne jednoj ustanovi već način države da smanji liste čekanja”, dodali su u UKC, uz podsećanje da ta ustanova “ima najkraće liste čekanja u ovoj oblasti u celoj zemlji”.

Uprava niškog UKC nije se, međutim, nije uključila u “misiju” koju je sebi zadala Klinika za kardiohirurgiju, a v.d. direktora dr Perišić je krajem prošlog meseca kazao da je “za svaku pohvalu to što su kolege u proteklom periodu radili i vikendom”, ali da “liste čekanja na Kardiohirurgiji nisu eliminisane, već postoje do septembra ili oktobra ove godine, što se može videti i na portalu RFZO”.

Niška Ortopedija operiše i popodne zbog ukidanja liste čekanja: UKC podržao akciju nakon kritika Kardiohirurgije koja je ukinula liste operišući vikendom 2
Dr Zoran Perišić: Foto Z. Miladinović/ Danas

U trenutku kada je to saopštio poslednji očekivani prijem na Kardiohirurgiji, prema portalu RFZO, bio je 18. maj ove godine.

Dr Perišić je tada kazao i da podaci zvaničnog zdravstvenog operativnog sistema „Heliant“ pokazuju da je tokom stotinu dana rada na Kardiohirurgiji urađeno 196 operacija, od kojih 65 kardiohirurških i jedna transplantacija bubrega, dok su sve ostale vaskularne.

“Tokom 12 vikenda, odnosno 24 dana vikenda urađeno je 15 kardiohirurških operacija“, rekao je.

Niška Ortopedija operiše i popodne zbog ukidanja liste čekanja: UKC podržao akciju nakon kritika Kardiohirurgije koja je ukinula liste operišući vikendom 3
Dr Dragan Milić: Foto Printscreen/N1

Direktor Kardiohirurgije dr Dragan Milić je, pak, saopštio da se iz operativnih protokola Kardiohirurgije vidi je od početka godine do kraja aprila urađeno ukupno 274 operacija- 106 kardiohirurških i 168 vaskularnih.

“U toku 12 uzastopnih radnih vikenda uradjena je ukupno 51 operacija- 20 kardiohirurških i 31 vaskularna”, naveo je on.

Prema današnjim podacima sa portala RFZO, na listi čekanja niškog UKC za ugradnju veštačkog zgloba- kuka i kolena, nalazi se ukupno 950 pacijenata, a poslednji “očekivani prijem” za operaciju je 4. novembar 2025. godine.

Na taj prijem će čekati jedan od ukupno 177 pacijenata na listi za bescementnu endoprotezu kuka.

Na ugradnju hibridne proteze kuka čeka 165 pacijenata, a poslednji očekivani prijem je 5. novembra sledeće godine.

Poslednji pacijent na listi za ugradnju endoproteze za koleno, kojih je inače 608, može da očekuje operaciju 3. februara 2025.

 

Poziv RFZO ortopedskim pacijentima sa liste čekanja

Republički fond za zdravstveno osiguranje je ovih dana pozvao osiguranike sa liste čekanja za ugradnju endoproteze kuka i kolena kojima je upućen dopis da se do 1. juna izjasne da li žele da budu preusmereni u zdravstvenu ustanovu u kojoj operacija može da se obavi u najkraćem roku.

Kako je navedeno u saopštenju, RFZO je prošlog meseca uputio poziv na kućnu adresu pacijentima koji najduže čekaju na ortopedske operacije da, ukoliko to žele, daju saglasnost da budu upućeni na operaciju u drugu državnu bolnicu na teritoriji Srbije.

 

Dr Milić: Ako bi svaki ortoped sedmično uradio samo jednu operaciju više, za 12 meseci više ne bi bilo listi čekanja

“Pozdravljam i radujem se svakoj odluci i svakom naporu koji se čini kako bi se smanjile i na kraju eliminisale liste čekanja, a naročito na ortopediji jer su one tu i najduže. Svaka odluka koja vraća pacijenta i njegove potrebe u centar pažnje je za pohvalu i podršku”, kaže za Danas direktor Kardiohirurgije dr Milić.

“U Srbiji, kako čujem, ima ukupno oko 450 ortopeda i kada bi se omogućilo svakom da uradi samo jednu operaciju više sedmično, to bi značilo da bi za mesec dana bilo uradjeno dodatnih 1800 operacija. Za 12 meseci to je više od 20.000 operacija, što bi eliminisalo liste čekanja za ortopedske procedure”, kaže dr Milić.

Prema njegovim rečima, eliminisanje listi čekanja je “samo pitanje organizacije i ništa više”. Svako ko ima dovoljan broj izvršilaca može radom popodne značajno da ih smanji i u dogledno vreme ih eliminiše, zaključuje on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari