Slučaj grupnog silovanja u Nišu: Policija jutros dostavila Višem tužilaštvu izveštaj o prijavi 1Foto: Kolubarske.rs

Nakon što je devojka (28) prijavila niškoj policiji grupno silovanje, rekavši da se dogodilo sredinom prošle sedmice u kafiću u centru grada, a mediji o tome izveštavali iz dana u dan, MUP do sada nije zvanično saopštio ni elementarne informacije u vezi sa događajem.

Objavljivanje ovakve vesti u medijima i na društvenim mrežama izazvalo je uznemirenje dela javnosti, a manjak službenih podataka doveo je do različitih spekulacija.

U Policijskoj upravi Niš kazali su za Danas da su “preduzeli sve mere iz svoje nadležnosti” i kompletan izveštaj sa svim spisima jutros dostavili na dalje postupanje Višem javnom tužilastvu.

Bio je to odgovor na naša pitanja da li PU radi na rasvetljavanju slučaja, te da li postoje osumnjičeni i jesu li privedeni.

“Sve dalje informacije možete dobiti u tužilaštvu”, rekli su u PU, podsećajući da je reč o delikatnom slučaju.

Niško VJT danas se nije oglašavalo.

U niškom Univerzitetskom kliničkom centru su nam nezvanično kazali da je devojka, rođena 1994. godine, 30. decembra pregledana u Urgentnom centru UKC, te tom prilikom saopštila da je dva dana ranije silovana.

Ona je nakon pregleda puštena na kućno lečenje, rečeno nam je.

Prema navodima medija, devojka je navodno najpre pozvala nišku Hitnu pomoć, prijavljujući da je silovana u ženskom toaletu jednog kafića u centru grada, u koji je otišla oko 22 časa, a za njom krenula četvorica mladića.

Ona je nakon toga navodno otišla do svog stana, te pozvala najpre drugaricu, a potom Hitnu pomoć i policiju, kojoj, kako navode mediji, nije bila u stanju da otvori vrata zbog teškog stanja u kojem se nalazila.

“Nadležne insitucije, pogotovu one koje brinu o bezbednosti građana, i pogotovu u slučajevima koji mogu da uznemire javnost, morale bi pravovremeno i na adekvatan način da saopšte ono što mogu, a vodeći računa o prezumpciji nevinosti i pravima svih aktera. To bi moralo da bude pravilo koje bi između ostalog doprinelo smanjenju tabloidnog i drugog uznemirenja javnosti, kao što se dogodilo u ovom slučaju”, rekao je za Danas Dragan Đorđević, predsednik Odbra za ljudska prava i član Saveta za štampu.

On je dodao da bi “adekvatna transparetnost” ovakvih institucija doprinela i smanjenju spekulacija u javnosti, do kojih neminovno dolazi, a koje su štetne po žrtve, sve aktere i rasvetljavanje događaja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari