Niški kardiohirurzi počeli vikendom besplatno da operišu da bi smanjili liste čekanja 1Klinika za kardiohirurgiju: Foto UKC Niš

Lekari Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu prošle subote i nedelje operisali su tri pacijenta i tako počeli da realizuju inicijativu mladih lekara te klinike da od ove godine operišu i vikendom, bez finansijske nadoknade, kako bi smanjili liste čekanja.

Direktor Klinike dr Dragan Milić kaže da Ministarstvo zdravlja nije “odobrilo” dopunski rad vikendom bez finansijske nadoknade, mada mu je molba prosleđena pre skoro dva meseca, ali da “nisu mogli da čekaju birokratiju, jer njihovi pacijenti čekajući umiru”.

Uprava UKC Niš odbija da odgovori na pitanje Danasa da li je prosledilo inicijativu resornom Ministarstvu, Ministarstvo se takođe ne izjašnjava o njoj, a ćuti i Republički fond zdravstvenog osiguranja.

“Verujemo da ovakvim radom nismo prekršili zakon, a Ministarstvo ga nije odobrilo, ali ni zabranilo. Birokratija ima sve vreme na svetu, a naši pacijenti ga nemaju. Oni čekajući umiru, a mi kao lekari ne želimo i ne smemo da budemo saučesnici. Rukovodimo se glavnim principima profesije i etike, jer nipošto ne smemo biti neosetljivi na potrebe pacijenata, u tom slučaju naš poziv postao bi besmislen“, kaže dr Milić za Danas.

Niški kardiohirurzi počeli vikendom besplatno da operišu da bi smanjili liste čekanja 2
Dr Dagan Milić: Foto privatna arhiva

On kaže da se od podnošenja inicijative lista čekanja se dodatno produžila- tada se na njoj nalazilo 130 pacijenata, a sada ih je već 150 uprkos tome što je u međuvremenu njih 20 operisano.

Prilikom poslednjeg revidiranja liste, od 130 bolesnika njih četvoro je preminulo čekajući operaciju, dodaje.

Prema njegovim rečima, lekari Kardiohirurgije nastaviće besplatno da operišu i sledećih vikenda, a operacije povremeno može da zaustavi isključivo činjenica da intenzivna nega ima svega deset kreveta, zbog čega može biti puna, pa neće biti mesta za “vikend” pacijente.

Zamolili su Ministarstvo, kaže, da se kapacitet intenzivne nege poveća na 15 kreveta i čekaju i taj odgovor.

Milić još kaže da Klinika za sada raspolaže potrošnim materijalom za rad vikendom i veruje da će ga biti i ubuduće. Bio bi potpuni apsurd da se kardiohirurške operacije tokom vikenda prekinu zbog nedostatka materijala, pošto Ministarstvo i RFZO imaju obavezu ga obezbede, po sistemu zagarantovanog lečenja, ocenjuje.

On dodaje da je molbu za dopunski rad vikendom bez finansijske naknade prosledio Ministarstvu, kao i RFZO-u i UKC-u, još 5. decembra prošle godine, u pisanoj i elektronskoj formi, ali da nije siguran da su nadležne službe tih insitucija to prosledile donosiocima odluka.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je krajem decembra kazala da “nije dobila nikakav dopis” i da je protiv rada doktora bez naknade.

Niški kardiohirurzi počeli vikendom besplatno da operišu da bi smanjili liste čekanja 3
Danica Grujičić: BETAPHOTO/NALED

“Nisu poslali nikakav dopis, bar ja nisam dobila, niti sam videla. Pretpostavljam da ako su poslali Kabinetu ja to moram da vidim, jer bi mi skrenule pažnju sekretarice koje rade. S druge strane, ja nisam za to da doktori rade besplatno. Izvinite, zašto bi doktor bio jedini koji radi besplatno? Mi ionako dosta vremena provedemo volontirajući i radeći besplatno. Pozdravljam entuzijazam kolega iz Niša, ali smatram da prekovremeni sati treba da im se plate”, rekla je Grujičić za Juronjuz.

Milić dodaje da bi ovakav rad vikendom u narednih šest meseci do godinu dana listu čekanja “pretvorio” u listu zakazivanja, što bi značilo da pacijenti koji dobiju uput mogu da budu operisani čim skupe “papire”.

„Tačno je da kardiohirurške operacije spadaju u takozvane hladne, ali one začas mogu da postanu urgentne“, upozorio je.

Na niškoj Kardiohirurgiji prošle godine je operisano više od 500 bolesnika, većinom kardiohirurških, mada je bilo i onih sa vaskularnim problemima. Stopa smrtnosti kardiohirurških pacijenata iznosila je svega 0,34 odsto, što je izuzetan rezultat u svetskim razmerama, saopšteno je.

 

Ćutanje svih nadležnih

Na pitanja Danasa o započetim besplatnim kardiohirurškim operacijama tokom vikenda nisu odgovorili ni Ministarstvo zdravlja, ni UKC Niš.

Ministarstvo je između ostalog uskratilo javnosti odgovore na pitanja da li su dobili inicijativu niške Kardiohirurgije i hoće li je podržati, kao i da li je spremno da pozove i druge klinike koje imaju liste čekanja da razmotre rad vikendom.

Uprava UKC je odbila da odgovori da li je zvanično prosledila Ministarstvu molbu Kardiohirurgije, te da li je dobili odgovor Ministarstva, ukoliko jeste.

U RFZO-u danas nisu odgovorili na naša pitanja, ali su nam u decembru prošle godine rekli da im još uvek nije stigao bilo kakav zahtev iz niškog UKC za omogućavanje rada van radnog vremena.

Oni su naglasili da je skraćenje listi čekanja jedan od trenutno najvećih prioriteta RFZO, ali da svako angažovanje van radnog vremena treba da bude plaćeno u skladu sa zakonom, a ne da se obavlja besplatno.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari