Nišlije nezainteresovane za subvencije namenjene zameni individualnih ložišta: Građani nemaju para za nove kotlove 1Dug put do zamene dinjaka, foto Pixabay

Grad Niš je od početka prošle godine raspisao po tri javna poziva za zamenu individualnih ložišta, ali je do sada tu mogućnost iskoristilo 180 građana, iako su opredeljena sredstva za još 70 domaćinstava.

 Grad je u saradnji sa nadležnim ministastvom za zamenu kotlova obezbedio 17,6 miliona dinara, ali ni posle trećeg poziva nisu iskorišćena sva ododbrena sredstva jer nije bilo dovoljno zainteresovanih.

„Niš je dao 5,6 miliona, a Ministarstvo 12 miliona dinara Nišlijama koje su htele da nabave kotlove na gas ili pelet, kao i da se priključe na daljinsko grejanje. To je jako važno je su individualna ložišta tokom grejne sezone glavni zagađivači vazduha u Nišu“, kažu u Upravi za zaštitu životne sredine u Nišu.

Građani su trebali da finansiraju 50 odsto te investicije, dok bi drugu polovinu dobili od Grada.

„Očigledno je da postoji neki razlog zašto Nišlije ne žele da im neko pokloni polovinu neophodnog novca za zamenu starog kotla, odnosno kupovine novog na savremene energente koja ne zagađuju toliko životnu okolinu. Međutim, nama nisu baš najjasnije koji je to razlog“, konstatuju u Upravi.

Dragoljub Ivković (77) iz naselja Durlan kaže da je dugo razmišljao da li da se javi na taj poziv, ali je odustao jer nema dovoljno novca za učešće.

„Hteo sam da podignem kredit jer želim da moji unuci rastu u toploj kući, ali nam treba najmanje 4.000 evra. Iako bi mi Grad dao 2.000, nisam smeo da se zadužujem jer cene svakog dana rastu, a penzija je stoji“, priča on.

Ivković dodaje da većina starosedeoca u tom niškom naselju, u kojem su uglavnom porodične kuće, imaju peći na drva i ugalj.

„Postoje određeni broj komšija koji imaju kotlove, ali ih lože ugljem i drvima. Doduđe, znam da su neki mlađi Durlanci kupili kotao na pelet, ali je taj energent toliko poskupeo da se sad pitaju da li će uspeti da obezbede potrebne količine“, kaže ovaj starij Nišlija.

Mirjana Petrović (54) iz niškog naselja Palilula htela je da konkuriše za priključenje na daljinsko grejanje, ali je odustala zbog cene.

„Kad smo stavili na papir koliko nam treba za priključak, pa nabavku novih radijatora, jer su stari propali, ispalo je to jako puno. Šta nam vredi subvencija od 50 odsto, kad nemamo za drugi deo“, pita se ova Nišlijka.

Dragan Ilić je, pak, jedan od onih koji su iskoristili ovu mogućnost i konkurisao za kupovinu kotla na pelet.

„Imamo radijatore, ali nam je bio neophodan kotao za pelet od 160.000 dinara jer moramo da grejemo veliku kvadraturu. Prikupili smo 80.000 dinara, ipak je to bolje nego cela suma. Sekiram me to što je pelet ove godine dosta poskupeo, ali mi je zaista dosadilo da po celi dan, ili i noć kad je veoma hladno, budem ložač“, priča Ilić.

Bez dovoljno prijavljenih i za zamenu stolarije

U Nišu je subvenciju za zamenu dotrajale stolarije, što je veoma važno zbog energentske efikasnosti, iskoristilo 180 građana, a bilo je mogućnosti da 250 stanova dobije 50 odsto sredstava za novu stolariju.

„Htela sam nove PVC prozore i vrata u stanu, ali mi treba oko 2.500 evra. Pošto moram da obezbedim 1.250 evra, nisam se usudila da podignem kredit jer sam samohrana majka“, priča Nišlijka Jadranka Obradović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Nišlije nezainteresovane za subvencije namenjene zameni individualnih ložišta: Građani nemaju para za nove kotlove 2

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari