Nišlije već dva dana bez informacija o broju obolelih, pojavile se glasine po gradu 1Foto: EPA-EFE/ANDREA FASANI

Ukupan broj obolelih od korona virusa u Nišu, kao i broj obolelih koji su zbog komplikacija hospitalizovani u Kliničkom centru u tom gradu, građanima Niša niko ne saopštava već dva dana.

Poslednju informaciju o broju obolelih u Kliničkom centru Niš, ta zdravstvena ustanova objavila je 31. marta, dok je na sajtu Vlade Srbije poslednji podatak o broju lica kod kojih potvrđen korona virus objavljen 29. marta.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će Vlada Srbije danas povući odluku o informisanju tokom vanrednog stanja, kojom je predviđeno da su za davanje informacija o korona virusu zaduženi Krizni štab i osobe koje štab ovlasti, što bi za građane Niša moglo da znači da će u toku dana dobiti kakve-takve informacije o širenju epidemije.

U nedostatku zvaničnih informacijama među građanima Niša kruže najrazličitije priče o broju obolelih, a posebno o broju umrlih.

Veruje se da je broj preminulih od korona virusa veći od onog broja koji se objavljuje na konferencijama u Vladi Srbije i da se iz nekog razloga prikriva da je jedan broj građana Niša preminuo usled korona virusa.

Smrt većnika Gradske opštine Palilila i vlasnika MM Tursa Milana Andrejića (41) mnogi upravo pripisuju korona virusu, mada to niko nije zvanično potvrdio.

Odbornik opozicione odborničke grupe Branislav Jovanović i Andrejevićev prijatelj napisao je na svom fejsbuk profilu da je Andrejić u ovim teškim danima, „simbol ljudskog nemara i neodgovornosti, a da se još krije da nije među živima, što je još strašnije“.

Jovanović je na dan Andrejevićeve smrti, 28. marta, napisao da je njegov prijatelj danima tražio pomoć lekara i tražio da ga testiraju, ali da je vraćan kući sa dijagnozom prehlade i da je primljen na bolničko lečenje tek kada mu je pozlilo, sa temperaturom 39,5 stepeni, kašljem i povraćanjem.

U Kliničkom centru Niš su saopštili da zbog Zakona o zaštiti prava pacijenata, koji predviđa pravo na privatnost i poverljivost medicinskih dokumenata ne mogu da saopšte uzrok Andrejićeve smrti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari