– Nakon saopštenja predsednika Upravnog odbora radija Subotica Tonija Bedalova, koji se delom odnosi i na RTV Pannon, Kuratorij Fonda Panonija odgovorio je demantijem.

„Ne odgovara istini tvrdnja gospodina Bedalova po kojoj su pojedini čelnici SVM-a odlučili da imaju sopstveni radio i televiziju, i da je zbog toga osnovan Pannon. Fond Panonija, emiter Pannon RTV-a, osnovalo je 12 subotičkih mađarskih javnih ličnosti, sa ciljem razvoja elektronskog informisanja na mađarskom. Većina osnivača bile su vanstranačke ličnosti, samo jedna osoba imala je funkciju u SVM-u“, navodi se u saopštenju.

Nije tačna tvrdnja da je ovaj fond osnovan da bi se ugasila redakcija na mađarskom jeziku na radiju, navode u Fondu. „Osnivači nisu formirali Pannon protiv Radio Subotice, nego zato što je država 2002. usvojila Zakon o medijima, kojim je zabranjeno da jedan radio funkcioniše na dve frekvencije i kojim je utvrđena obavezna privatizacija medija. Time je država dovela u pitanje emitovanje celodnevnog radijskog programa na mađarskom jeziku u Radio Subotici. Iako je u protekle tri godine, doduše, ne zaslugom Upravnog odbora, privremeno rešeno emitovanje programa na mađarskom jeziku i odložena privatizacija, na osnovu nekih poteza jasno je da pojedinci samo čekaju odgovarajući trenutak da ukinu emitovanje celodnevnog programa na mađarskom jeziku“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari