Uprkos temama koje su bile za ozbiljnu analizu, a tiču se budžeta i njegovog rebalansa, kao i rada opštinskog veća, na sednici SO Priboj čuli smo i videli skoro iste rečenice, istih govornika, isto rasplinjavanje priče, koja je u potpunosti šestomesečni izveštaj budžeta sklonila u stranu.


Kao i u prethodnih godinu i po dana, sednice SO Priboj počinju predlozima odborničke grupe LDP za dopunu dnevnog reda (pored ostalog o uvođenju bosanskog jezika u Priboju, radu mesnih zajednica, spisku nekategorisanih puteva), a predsednik SO i većina daju u prvom satu sednice svoje argumente zašto opozicione predloge ne stavljaju na dnevni red ne iznoseći pri tome ni jedan valjani razlog za to osim proste većine koju imaju.

Pošto je dnevni red usvojen u celosti onako kako je bio prvobitno izložen, povela se ujedinjena rasprava o prvoj i drugoj tački, odnosno o izvršenju budžeta opštine Priboj za prvih šest meseci 2011. godine i o predlogu odluke za budžetski rebalans. Odbornici iz redova opozicije jednoglasno su ocenili da aktuelna lokalna vlast posluje nedomaćinski, kritikujući je što se izvršenje budžeta kreće u rasponu od 0 do 200 posto, odnosno nekima se novac iz opštinske kase konstantno zakida, a za neke korisnike se izdvaja i više nego što je odlukom o budžetu planirano. Navodeći konkretne primere opet je na meti odbornika bilo finansiranje sportskih klubova, jer je za šest meseci za sport potrošeno za trećinu više od plana, a izvršenje kod škole je naprimer 55 odsto, pa se postavlja pitanje šta je prioritetnije obrazovanje ili sport.

Ubrzo je skupštinska većina diskusiju o ovoj tački razvodnila ubacujući teme kao što su FAP, malinari, i druge, što je izazvalo dvočasovnu seriju replika u kojima su dominirale partijske doskočice i uzajemno vređanje šta je čija centrala i rukovodstvo u Beogradu učinilo za Priboj. Odgovarajući na kritike opozicije o budžetu, predsednik opštine Priboj Lazar Rvović (SNS) je rekao „ .. ako je naš opštinski budžet kako neko reče anemičan, onda je republički leukemičan i nema mu spasa“.

Na kraju je glasovima odbornika vladajuće koalicije usvojen šestomesečni izveštaj o izvršenju budžeta i odluka o budžetskom rebalansu donete su i odluke o pravima i uslugama u oblasti socijalne zaštite na lokalnom nivou i o broju dece u vaspitnim grupama dečijeg vrtića Neven, kao i rešenje o razrešenju i imenovanju članova školskog odbora Osnovne škole „9. maj“ u Sastavcima. A data je i saglasnost na status pribojskog Centra za socijalni rad i na pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u toj ustanovi.

Krajem godine sledeći susret

Kako je vladajuća koalicija uvela praksu da se sednice SO održavaju otprilike svaka tri-četiri meseca, sledeće zasedanje lokalnog parlamenta može se očekivati krajem godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari