Nišu fali najmanje 20.000 vakcinisanih 1Vakcine Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Interesovanje građana za vakcinaciju protiv kovida 19 je u poslednje vreme opalo, ali je poraslo među našim zdravstvenim radnicima, rekao je juče direktor niškog Doma zdravlja Milorad Jerkan za naš list.

– Interesovanje građana Niša za vakcinaciju je opalo, tako da se dnevno vakciniše njih oko 1.000, dok smo ranije u toku jednog dana vakcinisali od 2.000 do 4.000. I dok je odziv građana starijih od 50 godina odličan, interesovanje je slabije među mladim ljudima, posebno među ženama te dobi. Dešavalo nam se proteklih dana da se u fabrikama sa po 2.000 radnika za vakcinaciju prijavi svega desetak zaposlenih. Razlozi su prilično jak antivakcinalni lobi i dezinformacija da vakcina ostavlja posledice po reproduktivno zdravlje žena, ocenio je Jerkan.

On je precizirao da je u Nišu do sada obe doze vakcine primilo nešto više od 60.000 građana, odnosno 28 odsto punoletne populacije, dok je ukupno vakcinisano njih 80.000, odnosno 37,2 odsto. Kako bi se došlo do kolektivnog imuniteta, potrebno je da se vakciniše još oko 20.000 građana, rekao je.

– Za razliku od ranijeg perioda, kada i među zaposlenima u Domu zdravlja odziv za vakcinaciju nije bio zadovoljavajući, on je sada odličan. Vakcinisano je 84,5 odsto zaposlenih, a među onima koji to nisu učinili, najveći broj – oko deset odsto, čine mlađe medicinske sestre. Nismo imali nikakvu posebnu kampanju za vakcinaciju, pošto je ona potpuno dobrovoljna, ali su naši zaposleni, zbog svega što se događa sa epidemijom, sami zaključili da treba da se vakcinišu, kazao je direktor Dom zdravlja, koji ima oko 900 zaposlenih, među kojima je 600 zdravstvenih radnika.

Jerkan je dodao da je broj pregleda u kovid ambulantama niškog Doma zdravlja u poslednjih nedelju dana smanjen za 20 do 30 odsto. U ponedeljak je u kovid ambulantama Doma zdravlja i u kovid ambulanti Zavoda za zaštitu zdravlja radnika pregledan ukupno 1.671 pacijent, a prisustvo virusa potvrđeno kod 125, dok se pre nedelju dana na pregled javilo 1.839 pacijenata, među kojima je bilo 145 pozitivnih.

– Među novootkrivenim pozitivnim pacijentima najviše je onih koji su stari od 35 do 50 godina – 60 odsto. Nismo primetili povećan broj zaraženih mlađih ljudi, starosti od 20 do 35 godina, kojih i dalje ima oko 16 odsto. Među pregledanim pacijentima kod kojih je otkriven virus je i oko 4,5 odsto dece – rekao je Jerkan.

On je još jednom apelovao na građane da se vakcinišu i pridržavaju epidemioloških mera, jer je to jedini način da se epidemija stavi pod kontrolu, a život uđe u normalne tokove. Apel se posebno odnosi na mlade ljude, koji su „napunili“ bašte kafića, a među kojima retko ko nosi masku, kazao je.

Spremni za revakcinaciju stranaca

Spremni smo za revakcinaciju državljana Severne Makedonije, koje su naše ekipe vakcinisale krajem marta u Sportskoj hali Čair cepivom Astrazeneka. Revakcinacija će biti 21. juna, odnosno 12 nedelja nakon primljene prve doze. Prvu dozu je primio 5791 državljanin Severne Makedonije i drugih zemalja, rekao je Jerkan. On je dodao da se proteklih dana niškom Domu zdravlja javilo od 200 do 300 „novih“ građana Severne Makedonije, ali da oni nisu mogli da prime prvu dozu jer je vakcinacija stranih državljana obustavljena.

Favoriti Sinofarm i Sputnjik V

Direktor niškog Doma zdravlja je kazao da su građani najzainteresovaniji za cepiva Sinofarm i Sputnjik. U ovoj zdravstvenoj ustanovi oni sada mogu da prime Fajzerovu vakcinu, ali se očekuje da uskoro stignu i ostala cepiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari