Njuzova turneja “Sadašnjost Srbije”: Nezavisni mediji su u nezavidnoj situaciji 1Foto: M. Pudar

Turneja redakcije NJuz.neta, satiričnog sajta koji objavljuje “vesti u ogledalu”, nastavljena je gostovanjem u Zrenjaninu, koji je sedmi grad posle kovid pauze gde su nastupili duhoviti scenaristi emisije “24 minuta sa Zoranom Kesićem”.

Osim da se slikaju sa NJuzovcima, posetioci trbine u Zrenjaninu mogli su u Amfiretaru Kulturnog centra da čuju koliko su mediji danas slobodni, da li ima pritisaka i kako razlikovati prave vesti od lažnih, kakva je uloga humora na medijskoj sceni i kakav je uticaj satire na društvo.

Specijalni gost bio je Branislav Guta Grubački, spreman da ih uputi u “zrenjaninsku situaciju” a svim posetiocima podeljeno je i vikend izadnje lista “Danas”.

-Turneja “Sadašnjost Srbije” je naš odgovor na Vučićevu turneju “Budućnost Srbije”, pre svega iz medijskog i našeg, šaljivog ugla. Prilike u medijima pre deset godina i sada su neuporedive, mi smo pre nekoliko godina gostovali na državnim medijima, sada je to nezamislivo. Shvatili smo da se medijska scena nepovratno menja a turneja nam omogućava neposredan kontak sa čitaocima jer razgovaramo sa ljudima i ramenjujemo mišljenje. Putujući Srbijom upoznali smo mlade i starije ljude, slušamo kakva su njihova iskustva i pokušavamo da prenesemo neka naša – kaže Marko Dražić, urednik sajta Njuz.net.

On se početaka rada svoje redakcije priseća uz ime Dejana Nikolića, koji je započeo pisanje izmišljenih vesti kroz formu satire.

– Nama se sviđao NJuz kad je pokrenut i vesti koje je Dejan pravio, u početku smo pisali kao čitaoci da bi ubrzo počeli da pišemo za sajt i postali deo njegove redakcije. Ubrzo se desilo i to da su nas klasični, takozvani ozbiljni mediji prenosili što nam je dalo publicitet. Nismo računali da će nas tradicionalni mediji prenositi, ali i to se dešavalo kao u slučaju vesti “Srbin ubio ajkulu ubicu u Šarm El Šeiku”, koju je preneo veći broj domaćih i stanih medija. Trudimo se da u tekstu jasno naznačimo da su neki sadržaji izmišljeni – priča Dražić.

A to da su danas vesti u Srbiji takve da su postale ozbiljna konkurencija šaljivim vestima potvrđuje i Viktor Marković, koji kaže da je teško raylikovati prave od lažnih vesti.

– Bio nam je cilj da prestanete da čitate klasične vesti, da čitate nas. Skoro smo stigli do tog cilja. Sadašnje vesti su takve da su nam ozbiljna konkurencija. Teško je zaključiti šta je istina a šta nije. Ja lično ne verujem nikome, uvek proveravam sve što pročitam i to svima savetujem, pa savetujem i vama. O tome i govorimo na turneji, da čitaoci moraju da budu kritični. Interesuje nas šta je sadašnjost Srbije u pogledu medija, jer kao što vidimo nema preživelih lokalnih medija, malo ih je koji izveštavaju objektivno – kaže Viktor Marković.

Jedna od šaljivih vesti NJuzovaca je i ona da će na Marsu pre biti pronađena voda nego u Zrenjaninu.
– Pre deset godina bilo je mnogo manje lažnih vesti, a sada ih je previše, dnevno ih ima toliko da su čitaoci zbunjeni, dok ih tabloidi redovno objavljuju. Zato pokušavamo čitaocima da objasnimo kako da budu oprezni i kritični prema takvim sadržajima. Nezavisni mediji u Srbiji su danas u nezavidnoj situaciji a najteže je lokalnim medijima, koji su uslovljeni na sve načine – priča Nenad Milosavljević.

Branislav Gurbački prisetio se petogodišnjice zatvaranja Pozorišnog kluba “Zeleno zvono”, uz opasku da sada samo gostuje u svom gradu.

– Sad kad me već pitate kakva je situacija u pogledu medija u Zrenjaninu, najbolja ilustracija svega je nedavni konkurs za sufinansiranje medija kada su iz gradskog budžeta KTV televiziji, gde svi gostujete, dodelili 100.000 dinara a konkurentskoj televiziji, u vlasništvu Radoice Milosavljevića, pedeset puta više. Kada vam oduzmu vodu, zemlju i vazduh, kao što je ovde slučaj, jer niti ima ispravne vode, zemlju su ljudima oduzeli a sada grade kineski fabriku Linglong koja će zagađivati okolinu, onda oduzimanje prava na istinu i taćne vesti je logičan sled – rekao je Branislav Guta Grubački.

Uz učešće publike, na tribini u Zrenjaninu razgovarano je i o najvećem odašnjem problemu – problemu ispravne vode, malo uz šalu a više uz zbilju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari